Албания е една от няколкото дестинации в Европа, до които пътуваме без изискване за PCR тест, ваксинация или други документи, свързани с COVID-19.

Страната е известна с красивите си плажове на Адриатическо и Йонийско море и разумните си цени.

Това, с което все още не е особено известна, са природните забележителности.

Мнозина се отправят към Албания на море, но из планините, каньоните и реките ѝ има такива изумителни места, които ще ви накарат да се чудите на Балканите ли се намирате, или някъде на другия край на света.

Вижте най-добрите оферти за почивка или екскурзия в Албания >>>

Река Шала

Река Шала е мястото, заради което можете да се почувствате като в Тайланд, докато сте в Албания. До нея може да се стигне само с лодка, което прави приключението още по-необикновено. Туристическите лодки се движат по нереално синята вода сред извисяващи се и от двете страни канари. По течението на Шала има дървени мостчета и красиви плажове.

Синьото око

Ако сте избрали Ксамил или околностите за морска почивка, не пропускайте да отидете до Синьото око. 25-километровата река Бистрица извира от един необикновен извор - карстова дупка, от която бълбука наситеносиня вода с постоянна температура 10 градуса. Водолази са се спускали до 50 метра дълбочина, но все още не е ясно колко точно дълбоко е Синьото око.

Планината Проклетия или Албанските Алпи

Снимка: iStock by Getty Images

Планината Проклетия се протяга в продължение на 60 км по границата между Албания и Черна гора. В нея има два национални парка - един в Албания (Валбона) и един в Черна гора (Проклетия). Тук пейзажът е повече от разнообразен - алпийски възвишения, езера, ледникови извори, водопади и долини.

Охридското езеро

Снимка: iStock by Getty Images

Познаваме Охридското езеро предимно откъм македонската му страна. Едно от най-старите и най-дълбоките езера в Европа си заслужава да се види и в Албания. Три от най-красивите градчета по бреговете му там са Подградец, Дрилон и Тушемища.

Албанската ривиера

Снимка: iStock by Getty Images

Първите снимки, които мнозина виждат от Албания, често от Албанската ривиера. Красивото крайбрежие, което се простира от прохода Логара до един от най-предпочитаните морски курорти от местните и чужденците - Ксамил. Макар крайбрежието да е топ дестинация за туристите, все още има много тайни местенца, които можете да откриете.