Тази година взех съвсем съзнателното решение за пръв път в живота си да не се оплаквам от настъпването на зимата, да не преживявам в хибернация едва-едва до март в очакване на завръщането на хубавото време и да не отменям доброто си настроение за деня само при вида на сутрешната мъгла или дъжд през прозореца.

Инициативата започна добре с първите дни с лошо време през октомври, но дали ще оцелее и след Коледа, когато по традиция е времето на Голямата Следновогодишна Депресия - само времето ще покаже.

Колаж: Мария Ангелова/Dir.bg

Всички дрехи и обувки, които ви трябват

Това е най-важното! Няма лошо време, само неподходящо облекло. Ако се снабдите с пълен комплект дрехи срещу лошо време, то няма да има силата да провали хубавото ви настроение. Вече не ви е студено (купете си плътно ветроустойчиво яке), краката ви не са мокри (гумени ботуши) и не се налага да се борите - вие и чадъра, срещу вятъра (снабдете се с дъждобран - не от найлоновите, а такъв с подплата на добра скандинавска марка, защото тези хора знаят какво значи да живееш в лошо време).

Ако скандинавските деца могат да са навън дори и в най-дъждовното и ветровито време, значи и вие можете.

Всичката природа, в която да се преоткриете (като японците)

Карантината и затварянето на цели градове ни напомни не само колко важно е да сме навън, но и че сред природата сме в безопасност, а душата ни се чувства на мястото си. Неслучайно японците имат здравословна практика, наречена "шинрин-йоку" - в буквален превод "къпане в гора". Но тук се има предвид не къпане в някое езеро, а чисто и просто прекарване на достатъчно време в гората като антидот на забързания градски живот. Японските лекари препоръчват шинрин-йоку като превенция срещу стрес, безсъние, мускулно напрежение, нисък имунитет и повишено кръвно налягане. Дори има проучвания, които доказват благотворното влияние на прекараното в гората време срещу появата на всички тези симптоми и заболявания.

Всички топли напитки, които да налеете в термоса

Лятото излизате в планината с вода, но зимата предразполага към доста богат избор - греяно вино с подправки, греяна ракия, горещ шоколад, чай или капучино.

Всички филми, които да гледате

Винаги когато сте някъде, а много ви се иска да сте другаде, можете да си пуснете вдъхновяващ филм за пътуване и поне за кратко да утолите жаждата си за нови светове. Направете си домашни пуканки и изберете класики като "Дарджилийнг ООД" (Индия, влакове, Ейдриън Броуди) и "Седем години в Тибет" (Брад Пит, Тибет) или експериментирайте с по-неизвестни заглавия като италианската комедия "Добре дошли на юг" или "Следи", който ще ви отведе в австралийската пустош.

Всички дребни промени в нагласата, които да пробвате

Когато сте на топло, а навън е студено, често забравяте един прост факт: нужни са ви само 10-15 минути ходене навън, за да се сгрее тялото и да спрете да чувствате студа.

Когато сте мокри, забравяме друг просто факт: човек може да се намокри само веднъж. Оттам нататък не може да стане по-зле, а само по-добре, когато накрая се приберете на топло, вземете си горещ душ и се сгреете.

Всичкото движение, което да вкарате в деня си

Движението, спортът и упражненията са изключително важни в сезона на късия ден и големия студ. Тичайте, карайте колело и ходете на дълги разходки сред природата през уикенда, за да заредите тялото си с ендорфин и да подсилите имунната си система. Можете да посетите някоя от любимите си екопътеки, за да я видите в есенен стил.

Всички неща, с които да напълните джобовете си

Живеем в модерен свят и не е нужно ръцете ви да са вкочанени, докато се разхождате навън. Вместо това може да държите мини грейки за ръце в джоба си. По-добрите са за многократна употреба и държат ръцете ви топли до 1,5 - 2 часа.