След като ограниченията за пътуване на българи в Румъния отпаднаха (няма нужда от сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест), вече имаме три съседки, до които пътуваме свободно (в списъка са също Северна Македония и Сърбия).

Ако отдавна или никога не сте били по румънските земи, сега е добър момент да се възползвате от ситуацията.

Малкият брой туристи, които пътуват в чужбина след плавното отваряне на държавите, е гаранция за по-спокойно пътуване, по-малко чакане по опашки и повече избор.

Открийте вдъхновение за румънско пътешествие в следващите 7 цветни и пълни с живот дестинации, различни от Букурещ.

Вижте снимки >>>

Клуж-Напока

Клуж-Напока е с малдежки и арт дух.

Снимка: iStock by Getty Images

Клуж-Напока е входът към Трансилвания и вторият по големина румънски град, който има младежка и арт атмосфера благодарение на университетите и многобройните си галерии, кафенета с маси на калдъръмени улички, барове и паркове. Бароковият дворец Банфи и църквата "Свети Михаил" са сред забележителностите, които обрамчват Площада на Съединението, Ботаническата градина е впечатляваща.

Сибиу

Сибиу

Снимка: iStock by Getty Images

Сибиу е може би най-пъстрият саксонски град в страната, в който уличките в центъра все още са подредени както са били пред Средновековието, а от покривите на къщите ви "наблюдават" очи-капандури. Минете по Моста на лъжите, влезте в двореца Брукентал и се изгубете из лъкатушещите сокаци, за да откриете най-красивите места за снимки.

Синая

Замъкът Пелеш е бил първият в Европа, който имал електричество.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако не знаехте, че сте в Румъния, щяхте да решите, че сте в Германия. Приказният замък Пелеш край Синая е в германски ренесансов стил и всяка стая е пълна със скъпоценности и шедьоври на изкуството. По времето на построяването си в края на 80-те години на 19-и век е бил единственият дворец в Европа, в който е имало електричество.

Посещението на Синая и замъка Пелеш обикновено върви в комплект с близкия замък Бран.

Замъкът Бран

Замъкът Бран, станал известен заради романа "Дракула" на Брам Стокър

Снимка: iStock by Getty Images

Твърде малко посещения на Румъния минават без спирка при замъка на Дракула - замъка Бран. Самата сграда от 14-и век няма нищо общо с имиджа на Дракула от книгата на Брам Стокър - светла, с много прозорци и в нея няма нищо зловещо освен сбирката от уреди за средновековни мъчения, специално направена, за да удовлетвори страстта на посетителите към легендарния лиотературен образ. От горните етажи се разкрива красива панорама към близките възвишения и къщи.

Брашов

Брашов

Снимка: iStock by Getty Images

Брашов има един от най-добре запазените стари градове в Европа, в които свят ще ви се завие от готически, барокови и ренесансови пищни сгради. Черната църква е най-големият готически храм в страната, а разходката по крепостните стени и кули е като разходка през вековете.

Не пропускайте и румънският претендент за най-тясна улица в света - Страда Сфории, която в най-тясната си част е широка около 111 см.

Сигишоара

Сигишоара е известна с цветните си къщи

Снимка: iStock by Getty Images

Сигишоара сякаш е строена за модел на пощенски картички. Отлично запазеното средновековно сърце на града и днес ви води по виещи се улички сред цветно боядисани къщи, Часовникова кула от 14-и век, 500-годишна църква... Затвореният в крепостни стени стар град е приютил многобройни арт магазинчета, работилници и симпатични кафенета.

Фактът, че Влад Цепеш, вдъхновението за Граф Дракула, е роден тук, добавя към магическата атмосфера на града.

Турда

Снимка: iStock by Getty Images

Ако нямате против по-дългото шофиране, отидете до Турда в северната част на страната. В градчето с неотстъпващ по фотогеничност цветен център се намира една от най-интересните атракции в Румъния - солната мина Салина Турда, превърната в увеселителен парк под земята. На няколко етажа под повърхността можете да се возите на виенско колело, да играете боулинг и дори да плавате с лодка в подземното езеро в бившата мина.

Ако предпочитате да не се занимавате с организацията на пътуването, разгледайте тук организирани екскурзии до Румъния >>>