Дърветата са единствените в село Курпие в регион Оверн, които показват признаци на живот, когато го посетих в един августовски следобед. Това заспало местенце, състоящо се от няколко дървени къщи със затворени прозорци, навярно някога е било дом на един от най-известните модни дизайнери в света: Коко Шанел, родена като Габриел. Да се открие нещо конкретно обаче се оказа трудно, а сведенията за ранния ѝ живот не бяха по-значими от полъха на нейния легендарен парфюм Chanel No 5,  разказва за BBC Жюстин Пикарди.

село Курпие

Снимка: museedupatrimoine.fr

Липсата на яснота за това "откъде идва" Шанел не пречи на хората да вярват, че знаят коя е тя, и това до голяма степен  се дължи на погрешното представяне в медиите. Враждата със съперници дизайнери (благодарение на бродуейския мюзикъл "Коко" с Катрин Хепбърн в главната роля), слуховете, че по-голямата ѝ сестра Джулия се е самоубила и че синът на Джулия Андре всъщност е извънбрачно дете на Коко Шанел, многобройните сведения за това, че е сътрудничила на нацистите...къде е истината, и къде митологията.

Потърсете в Google "Chanel" и ще се сблъскате с 50 различни версии за живота ѝ. Без доказателства за нито едно от горните твърдения, как да разберем коя е истината?

Снимка: Getty Images

"Мисля, че домът ѝ е бил долу до лагера", казва един клиент в месарницата "Курпие". "Не, това беше къщата, която принадлежи на психиатъра", казва друг с увереност. "Ах, Коко Шанел е живяла тук?!" - изненадва се друг.

Навсякъде, където отидох, беше така - поредица от изгубени градчета в район на Централна Франция, известен като la diagonale du vide (празният диагонал), далеч от типичните туристически маршрути. Градове като Монт-Дор, Брив-ла-Гайар, Мулен, Тиер. Всеки от тях не предоставяше повече информация от тази, която бях успяла да събера в интернет. Дори курортният град Виши, където Шанел е работила като момиче и е сервирала прочутата вода на посетителите, не ми даде нищо.

Малката черна рокля, с чието създаване се смята, че Габриел е навлязла в световната мода, вездесъщият аромат Chanel No 5, който се предлага във всеки безмитен магазин на летищата и на круизни кораби -  знаци за вълнуващо минало и история, но докато Габриел Шанел не се превръща в Коко, тя сякаш не оставя почти никакъв отпечатък.

Този факт е труден за разгадаване, тъй като Шанел е известна с това, че е разказвала много различни истории на различни журналисти, които са я интервюирали през живота ѝ, и историите, особено онези  свързани с детството ѝ, често не се потвърждават.

Първата голяма изложба на творчеството на Шанел в Обединеното кралство (Gabrielle Chanel: Fashion Manifesto) се открива в музея V&A на 16 септември и напомня, че границата между изкуството, художника и артиста често е размита и неясна.

Снимка: АР/БТА

"Естетиката на Шанел може да е черно-бяла, но животът ѝ е изпълнен с нюанси на сивото", казва Жюстин Пикарди, писател и бивш главен редактор на Harper's Bazaar. "Не съм склонна да използвам думата "лъжа" за Шанел. Тя трябваше да създаде поредица от истории, които да са приемливи. Истината за нейното детство е твърде непоносима и мисля, че тя искаше да я остави колкото се може по-далеч зад гърба си."

Пикарди прекарва 25 години в проучване на живота на дизайнерката, а биографията ѝ "Коко Шанел: Легендата и животът" е актуализирана и преиздадена, за да съвпадне с новата изложба, и включва много повече подробности за деството на Шанел.

"Причината, поради която направих толкова голямо ново издание на книгата си, е, че открих толкова много нови материали. Шанел непрекъснато има способността да ме изненадва", казва Пикарди.

Пътешествията на Пикарди я отвеждат до Обазин, манастирското сиропиталище, където Шанел и сестрите ѝ са настанени, когато са изоставени от баща си, и до бившия апартамент на Шанел на улица Камбон в Париж. Тя се среща и с хора, които лично са познавали Шанел, сред които близкия ѝ приятел Клод Делай, нейната племенница Габриел Лабруни и възрастна жена от Обазин.

Това, което Пикарди открива, е, че Габриел Шанел е родена в Сомюр на 19 август 1883 г., като незаконно дете на Еужени (Жана) Девол и Анри-Албер Шанел, които тогава не са били женени. Поради чиновническа грешка в акта за раждане тя е записана като "Chasnel". Родителите ѝ вече имат едно дете, Джулия, родена по-малко от година преди Шанел.

Снимка: Getty Images

В крайна сметка Анри-Албер и Жана се женят, когато Габриел е на 15 месеца, но това не прави баща ѝ по-присъстващ в живота ѝ. През следващите седем години им се раждат още четири деца, макар че едното от тях така и не успява да премине детска възраст. Оцелелите деца са малката сестра на Шанел - Антоанета, и братята Люсиен и Алфонс.

"Баща ѝ е постоянно е странствал и семейството се е местело между малките близки градове.", казва Пикарди.

През 1895 г. майката на Шанел, Жана, се появява в смъртните регистри в Брив-ла-Гайяр, намерена мъртва в леглото си в една мразовита сутрин. Не е ясно дали някое от децата ѝ е присъствало. В интервюта пред журналисти Шанел твърди, че е била на шест години. Всъщност е била на 11 години и тези неточности около възрастта ѝ продължават през целия ѝ живот.

След смъртта на Жана документите отново се объркват. Някои от тях показват, че Шанел и сестрите ѝ живеят при членове на семейството си в Тиер, средновековен град в региона Оверн, а самата Шанел е цитирана в интервюта да казва, че е изпратена да живее при лели. Това може и да е вярно, но ако е така, то е било временно, тъй като през 1896 г. Шанел и сестрите ѝ са настанени в сиропиталище, ръководено от монахини, в Обан, изоставени от баща си. Те остават тук, докато Шанел навърши 18 години. Смята се, че суровите години на Шанел в Обазин са довели до нейното пристрастие към монохромния стил през целия ѝ живот.

абатство Обазин

Снимка: iStock by Getty Images

"В Обазин монахините все още разказват истории за Коко", обяснява Пикарди. "Срещнах възрастна дама, родена в селото. Тази жена се беше запознала с Шанел, която често се връщала в Обазин, за да посети една конкретна монахиня, макар че никога не прекарвала нощта в сиропиталището."

На 18-годишна възраст Шанел получава място в пансиона "Нотр Дам" в Мулен. Когато напуска училището, майката-игуменка на училището намира на нея и сестра ѝ Антоанета работа като шивачки в магазин за дрехи в града. Тук тя започва да се среща с офицери от армията - няколко полка са на гарнизон в Мулен. Габриел и Антоанета участват и в концертите за местните казарми. Една от песните в репертоара на Габриел е "Qui qu'a vu Coco?". (Кой видя Коко?) - песен за младо момиче, което губи кучето си на Трокадеро. Габриел се преобразява в Коко Шанел, която светът ще познава.

През 1901 г. Шанел прекарва лятото с дядо си във Виши. Тя казва на журналистите, че е била на 16 години, свалила е пет години от възрастта си, но всъщност е била на 21 години. Именно тук се запознава с кавалерийския офицер Етиен Балсан, който ще стане неин любовник и неин "паспорт" от Оверн.

По-лесно е да се проследи животът на Шанел оттук нататък, първо в замъка Роайо, имението и абатството на Балсан в Компиен, а след това в Париж. Има поредица от любовници, сред които най-известният и вероятно с най-голямо влияние върху живота ѝ е Артър "Бой" Капел, който загива при автомобилна катастрофа през 1919 г.

Кариерата на Шанел като моден дизайнер се развива все по-успешно, но личният ѝ живот продължава да е съпътстван от трагедии. През 1910 г. сестра ѝ Джулия умира, оставяйки шестгодишен син Андре. Дълго време се съобщава, че Джулия се е самоубила, но Пикарди открива, че тя всъщност е починала в Париж през месец май. Андре става източник на още повече слухове около Шанел и мнозина вярват, че той е биологичен син на Шанел, а не дете на сестра ѝ Джулия.

Снимка: Getty Images

"Коко Шанел: Легендата и животът" навлизат в много повече подробности за ранния живот и кариерата на Шанел, но едно от нещата, които не можех да пренебрегна, когато се опитвах да разгадая детството ѝ, бяха широко разпространените твърдения, че Шанел е била сътрудник на нацистите след аферата ѝ с германски шпионин.

Ханс Гюнтер фон Динклаге, известен като "Шпац", е бил 13 години по-млад от Шанел (58 години по онова време), когато е започнала аферата им. Наполовина англичанин, наполовина германец, той говори на английски с Шанел в парижкия им апартамент. Оказва се, че той е бил опасен германски шпионин, но отново участието на Шанел не е толкова ясно.

"Не искам да оневинявам Шанел, но смятам, че тя е изкупителна жертва", казва Пикарди, която се е ровила в архивите на френската съпротива и на къщата на Шанел, за да проучи всичко.

Изложбата на V&A обаче включва доказателства за сговор на Шанел с нацистите в окупиран Париж - както и непоказвани досега документи, разкриващи връзката ѝ с френската съпротива.

"Не бихме могли да направим изложба за Шанел и да не обърнем внимание на тази част от биографията й", казва Ориол Кюлен, старши куратор на отдел "Текстил и мода" във V&A, в неотдавнашно интервю за Guardian.

Може би загадъчността, която Шанел представлява, е част от нейното очарование. За изложбата във V&A са продадени повече билети в първия ден от пускането им в продажба, отколкото за която и да е предишна изложба във V&A, и вече са разпродадени до ноември.

Снимка: АР/БТА

"Това не е биографична изложба, а по-скоро изложба, която разглежда кариерата ѝ като дизайнер", казва Кюлен. "Тя проследява еволюцията на емблематичния дизайнерски стил на Габриел "Коко" Шанел и създаването на къща "Шанел" - от работата й като шивачка до откриването на първите й бутици в Довил през 1912 г. и Биариц през 1915 г. до последната й пролетно-лятна колекция през 1971 г."

В Курпие, както и при посещението си в Тиер и Виши, не намерих нищо. Отидох до къщите, които местните ми бяха предложили да видя, след като бях чула слух, че на една от тях има паметна плоча на Шанел. Къщите бяха красиви, макар и с уморен вид, но нямаше нищо, което да отбелязва миналото на Шанел.

Нещастното детство, прекарано в непрестанно движение из Оверн, Шанел може и да е искала да забрави, но всичко започва тук - легендата се ражда в едно малко градче.

По стъпките на Шанел 

град Сомюр

Снимка: iStock by Getty Images

Започнете обиколката си от родното ѝ място Сомюр. Замъкът е впечатляващ, особено когато се наблюдава от въздуха при изгрев слънце. Ще откриете много предложение за приключение с балон - непременно резервирайте полет.

Поръчайте обиколка с екскурзовод на абатството в Обазин , където Шанел прекарва голяма част от юношеството си.

Пътувайте между многобройните села в Оверн, където според слуховете е живяла Шанел. В Мон-Дор направете поход до отдавна угасналия вулкан Puy de Sancy; Мулен е добре запазен средновековен град, а Тиер е известен с традицията си в производството на ножове.

Парижкият апартамент на Коко на улица Камбон 31 не е отворен за посетители, но можете да минете покрай него и да посетите бутика на Шанел на приземния етаж.