Колата е чудесно изобретение на човешкия гений, от което обаче от време на време имаме нужда да си починем. Но с всеки изминал ден това става все по-трудна задача.

Ако имате нужда за малко да се скриете от шума, задръстванията и шума на големите градове, избягайте на някое от следващите места по света. Това са градчета и села, в които се движат точно нула коли.

Някои от тези места просто нямат избор заради стръмния или недостъпен терен, докато други сами са направили избора да останат изолирани от цивилизацията.

Каквато и да е причината, тези оазиси на спокойствието днес са популярни сред туристите точно заради улиците си, пълни единствено с пешеходци.

Чивита ди Баньореджо, Италия 

Снимка: iStock by Getty Images

В това италианско градче не само колите са забранени, но и единственият достъп е по пешеходен мост. Чивита е разположена на върха на хълм, а пейзажът наоколо е повече от драматичен. Гледките са еднакво впечатляващи както от самия град, така и от хълмовете срещу него, където

Ламу, Кения 

Снимка: iStock by Getty Images

Градчето Ламу се намира на едноименния остров в Кения. Когато слезете от лодката, ще ви посрещнат не коли, а магарета. Причината за това е повече от очевидна - островът е пресечен от стръмни и криволичещи пътеки, по които движението на коли на практика е невъзможно.

Гитхорн, Нидерландия

Снимка: iStock by Getty Images

От години нидерландският град Гитхорн е магнит за туристите, защото за разлика от повечето други градове в страната, основното превозно средство тук са не велосипедите, нито пък колите, а лодките. Градът представлява мрежа от канали и пресичащи ги пътеки и мостчета, където можете да се придвижите пеша или с колело.

Цермат, Швейцария

Снимка: iStock by Getty Images

Швейцарският ски курорт Цермат е град без коли от незапомнени времена и продължава да се придържа към този си имидж. Личните автомобили могат да се движат максимум до 5 км преди града, а посетителите могат да използват влак, специално такси (което има разрешително да превозва хората до хотелите им) или хеликоптер.

Шамоа, Италия

Снимка: iStock by Getty Images

Шамоа се гордее с това, че е единственото италианско село, до което не може да се стигне с автомобил. Намира се на стръмните склонове на Вал д"Аоста и до него може да се стигне или след преход пеша, или с лифт.

Любопитен факт е, че през 1965 г. се провежда гласуване сред местните жители дали да бъде изграден път от долината до селото, за да бъде то свързано с останалата част на страната. 95% от хората гласуват с "не".

Венеция, Италия

Снимка: iStock by Getty Images

Няма как да минем без прочутата Венеция, макар че по тесните ѝ улици и мостчета няма място не просто за коли, а дори и за хора. Транспортът в историческия град се извършва със задвижвани с човешка сила гондоли, моторни лодки и вапорето - по-големи лодки, които служат за градски транспорт на града.