От години едно австрийско село с едва стотина жители е принудено да търпи неприличното поведение, подигравките и дори кражбите на туристите, които идват в него, за да се снимат… с табелата с името му.

Село Фукинг (на латиница се изписва като жаргонната неприлична дума Fucking) се намира на около 35 км от Залцбург и няма други забележителности освен името си. Уморени от поведението на туристите, жителите на селото са взели решение да сменят името му и от 1 януари 2020 г. то вече ще се казва Фугинг (Fugging), съобщава Guardian.

“Потвърждавам, че селото ще бъде преименувано,” заяви пред австрийския вестник Die Prese кметът на общината Андреа Холцнер. “Наистина не искам да казвам нищо друго, в миналото имаше достатъчно медийна лудост,” допълни той.

Според историческите данни селото съществува от поне хиляда години и е кръстено на историческа личност от 6-и век на име Фоко.

Съвременните туристи, които посещават Фукинг през последните години обаче създават проблеми на местните власти. Табелата с името на селото е открадната няколко десетки пъти, заради което накрая на мястото на металния знак е сложен такъв от бетон, при това на височина два метра.