Великден е интересен период да бъдете в Испания. Семана Санта (седмицата преди Великден) е едно от най-зрелищните събития, които можете да наблюдавате в цяла Испания, но в Севиля това е най-важната седмица в годината.

През нея испанците излизат на улиците, за да наблюдават или участват в шествия, пресъздаващи последните дни на Христос, отдават се на ядене и пиене и прекарват много време със семействата си.

След прекъсване заради пандемията тази година грандиозните религиозни процесии се завръщат. Ето какво да видите и преживеете в столицата на Андалусия по време на Семана Санта тази година.

Кога се пада Семана Санта в Севиля (Испания) през 2022 г.?

През 2022 г. католиците отбелязват Великден на 17 април. Почивните дни за великденските празници в Испания започват от 15 април, петък, като в много автономни региони на страната четвъртък (14 април) също е почивен ден.

Снимка: iStock by Getty Images

Защо Семана Санта е толкова важна в Севиля?

Седмицата, предшестваща Великден, е голям религиозен празник в цяла Испания, но за много от жителите на Севиля и Андалусия Възкресение Христово е по-значим дори от Коледа. Най-грандиозните процесии са, разбира се, в Севиля, но други големи градове в Андалусия като Малага и Гранада също организират големи събития.

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Какво представляват процесиите по време на Семана Санта?

През седмицата преди Великден в Севиля се организират процесии в различни дни и по различно време от денонощието. Най-пищни и привличащи най-много туристи са сутрешните процесии във вторник и петък преди Великден. Те се организират от така наречени "братства", много от които съществуват още от Средновековието. Отделните братства организират процесии от своята църква до катедралата на Севиля.

Най-отпред на шествието винаги участниците носят огромен кръст. Можете отдалеч да разберете къде се движи процесия и по силната музика, която обикновено се изпълнява от оркестър на живо.

Най-характерни са шапките на участниците - високи и островърхи и покриващи и лицата им, те се наричат "капироте" и макар на съвременния човек да напомнят на облеклото на Ку Клукс Клан, значението им е много по-различно.

Снимка: iStock by Getty Images

Някога капироте са носели грешниците, които изкупвали греховете си, като участвали в шествията. Шапките с дупки само за очите ги предпазвали да не бъдат разпознати и заклеймени. Участниците в шествията винаги са облечени в дълги роби, привързани на кръста. Жените често носят дълги черни дантелени воали.

Хората в шествията носят огромни религиозни фигури на Христос и Дева Мария, украсени с цветя и свещи. Някои от тези фигури се използват от стотици години.