Животът е цветя и рози. Поне в Казанлъшко. Поне в началото на лятото. Имам късмета да се родя в този така магичен край на България и след скитане насам-натам пак да се върна там, за да поостана. Докогато е писано.

Вероятно мнозина всяка година, пътьом към морето, минават край Казанлък, но от пустото бързане все не им остава време и те да поостанат. Ако случайно ви се намират едни два часа, които, гарантирам, ще помните винаги, отделете ги, за да посетите последната гордост на града - Етнографски комплекс "Дамасцена". Намиращ се на 20 км от Казанлък в близост до старопланинското село Скобелево, той се превърна във визитна картичка на Розовата долина и с атмосферата си пренася в друга, много по-цветна, много по-омайна вселена.

Снимка: Ивайла Тодорова

Пътят на комплекса до сегашния му впечатляващ вид е наистина дълъг. Преди да се превърне в райска земя, години назад във времето, е започнал да функционира първо като малка семейна розоварна. Днес обаче се простира на необятна територия, отвсякъде изпъстрена с хиляди цветни насаждения.

Снимка: Ивайла Тодорова

Освен безкрайните масиви маслодайната роза от сорта дамасцена, които го обграждат, в комплекса можете да видите още 150 различни вида рози, които цъфтят по-дълготрайно. Дори извън сезона на розобера, който започва в края на май и продължава през първите дни на юни, пак ще има какво хубаво да видите и откъде да ви заухае на цветя. Из алеите ще се полюбувате на безчет зелени растения, алпинеуми, водопади, както и езера, чиито обитатели са дружелюбни бели и черни лебеди, както и интересният вид риби Веслонос. Мимоходом ще попадате на романтични кътове за почивка - изящни пейки и беседки от ковано желязо, на които да поспрете за миг и да се полюбувате на заобикалящата красота. Не е за пропускане и новооткритият тракийски център, където можете да видите копия на някои от най-известните златни български съкровища. Впечатляващи там са и подовите мозайки, отново вдъхновени от богатата тракийска култура. От него директно се излиза под купола на амфитеатъра, който също прилича на цветна градина, а на сцената му се изявяват талантливи артисти.

Снимка: Ивайла Тодорова

Из градините на "Дамасцена" има и два ресторанта, магазини за сувенири, както и розоварни, където да проследите отблизо технологията за производството на така безценните розови продукти. Любопитна е и музейната сбирка на открито, в която са изложени автентични предмети от бита на българина в миналото, свързани не само с розопроизводството. Из пътечките пък са поставени монументи на Бай Ганьо, Алеко Константинов, Орфей, както и цар Севт III и неговата съпруга царица Береника.

Снимка: Ивайла Тодорова

Извън огражденията на комплекса отскоро е създаден единствения по рода си в региона биопарк, който се простира в равнините наоколо. До неговата територия можете да стигнете и пеша, и с автомобил. Обособен е път с указателни табели, както и паркинг. Там ще се озовете на двете панорамни беседки, от които се разкрива феноменална гледка към обширната Розова долина. От тях имате възможност да наблюдавате над свободни движещи се 150 елени лопатари, сърни, муфлони, диви кози, глигани, красиви коне, понита, пауни и токачки, които обитават необезпокоявано паркови площи от над 300 дка.

Снимка: Ивайла Тодорова