Зимата е един от най-добрите сезони за пътуване и лов на красиви гледки.

Единственото различно е, че изисква малко повече подготовка, но пък има купища предимства.

Традиционно летните дестинации са безлюдни и изцяло на ваше разположение.

Снегът променя пейзажите до неузнаваемост. Прибирането в хотела е най-уютно след разходка в студен зимен ден.

Разгледайте 10 зимни пейзажи в галерия >>>

Муратов връх в Пирин

Муратов връх в Пирин

Снимка: iStock by Getty Images

Зимната планина не е за всеки, но тези, които имат екипировката и знанията да тръгнат нагоре по снежните склонове, получават за награда безлюдни планини и спиращи дъха гледки. На снимката е Муратов връх в Пирин малко след залез.

Залив Болата

Безлюдният залив Болата през зимата

Снимка: iStock by Getty Images

Повечето хора, които не живеят на морето, го познават само в лятната му лудост - плажни барове, коктейли по залез, всякакви хора, дошли да почиват според собствените си представи за ваканция.

Зимно време картината е съвсем различна.

Плажовете са безлюдни и неравни, залезите са невероятно ярки, а шоуто е само за вас. Лятно време е невъзможно да видите залива Болата толкова притихнал и без нито един човек или чадър.

Велико Търново

Велико Търново в снега

Снимка: iStock by Getty Images

Когато говорим за зимна красота, рядко се сещаме за градове - там твърде бързо искрящият бял сняг се превръща в сива киша.

Но има няколко часа, след като падне пресен сняг, когато всеки град се превръща в зимна приказка. Специално споменаване тук заслужава Велико Търново, чиито улици и къщи са наредени на етажи едни над други.

Ахтопол

Фарът на Ахтопол в зимното бурно море

Снимка: iStock by Getty Images

Фарът на Ахтопол е фон за ваканционните снимки през лятото, но зимно време можете да го видите да стои непоклатим, докато морето бушува, пени се и надига вълни край него. На тази рядка снимка е уловен и сърфист, който е яхнал ледените зимни вълни.

Родопите

Снежен ден в Родопите

Снимка: iStock by Getty Images

Където и в Родопите да се озовете, не пропускайте да се разходите до най-близката иглолистна гора за преживяване, сякаш излязло от книжка с приказки. Покритите с бели шапки ели и борове и чистия сняг, по който само тук-таме личат стъпки на някоя птица или сърна, ще ви напомнят колко спокойни и щастливи ни кара да се чувстваме близостта с природата.

От Пампорово и Чепеларе до Широка лъка и Смилян, зимните Родопи са магия в чист вид.

Несебър

Старият град на Несебър в празнично осветление

Снимка: iStock by Getty Images

Виждали ли сте Стария град на Несебър с коледни светлини? Неслучайно ви показваме толкова много места по морето. За някои е трудно дори да си ги представим под снежна пелена.

Язовир Широка поляна

Замръзналият язовир Широка поляна

Снимка: iStock by Getty Images

Мястото, което познавате от безгрижните дни на къмпинг или от щастливото лятно плаване с лодка, през зимата заприличва на ледена пързалка. Понякога студът рисува причудливи картини по ледената кора на язовир Широка поляна.

Наемете си къща за гости в района и се насладете на тишина, в която можете да чуете дори ритъма на сърцето си.

Белоградчик

Белоградчишките скали през зимата

Снимка: iStock by Getty Images

Белоградчик е още едно емблематично място, което не сме свикнали да виждаме в снежно време. От ноември до март крепостта Калето работи със зимно работно време от 9 до 17 часа, което ви позволява да я видите без тълпи, както и да бъдете там за залеза, който през студеният сезон е много рано. 

Бузлуджа

Бузлуджа под снежна пелена

Снимка: iStock by Getty Images

Бузлуджа е едно от най-противоречивите места в България, което вероятно ще си остане такова още дълго време. "Летящата чиния" дълги години беше нелегален туристически обект, в който ежедневно се стичаха десетки почитатели на силните усещания, а според последните планове би трябвало скоро да се превърне в официална атракция - място, което пази историите от миналото (защото ако не помним миналото, има опасност да го повторим).

Необикновената архитектура на сградата изглежда още по-неземно, когато всичко наоколо е покрито със сняг.

Гела

Къща в село Гела

Снимка: iStock by Getty Images

Малки селски къщички, сгушени в снега. Пушещи коминчета. Бумтящи печки и горящи камини. Чай и вино през планинските вечери, когато навън вятърът вие, но вие сте на топло и сухо. Само една снимка от родопското село Гела може да провокира толкова много във въображението ви!