През годините Родопите и язовир Голям Беглик се превърнаха в символ на спокойствието и почивката, която включва грижа към природата, не само използването на ресурсите ѝ.

Крайбрежието на язовира е опасано с лош, черен път, а нощите дори и лятно време са мразовити - това донякъде спасява мястото от къмпингарския гъч на други язовири като Копринка, Огняново или Батак.

Черните пътища са рай за почитателите на колоезденето.

В края на лятото обаче карането е много трудно и бавно заради безкрайните редици от малинови, боровинкови и къпинови храсти от двете страни на пътя, които предизвикват постоянно спиране и неустоимо изкушение.

Уют и спокойствие

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Тези, които обичат по-дългите карания, могат да си направят маршрут не само около Голям Беглик, но и да добавят обиколка по бреговете на съседните язовири Широка поляна и Тошков чарк. Тук кристално чистият родопски въздух се диша лесно и човек сякаш се уморява по-малко.

За да почувствате истинското блажено спокойствие на язовира, вземете лодка или кану (дават се под наем в Горски център "Чатъма") и изследвайте Голям Беглик със собствено темпо. Само така ще можете да чуете дълбоката, наситена тишина на Родопите. Тук плискането на вълничките и плясъкът на крилете на патиците са по-скоро част от тази тишина, а не шум, който я нарушава.

Спокойствието на язовир Голям Беглик

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Брега на язовир Голям Беглик

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Има много места по бреговете на язовира, както и на островите в него, където можете да акостирате за почивка. Хубавото е, че дори и никога да не сте плавали, можете да се качите на кануто или каяка и за няколко минути да се ориентирате как се управлява. 

Язовир Голям Беглик е едно от последните сравнително спокойни места в България, където каяците, канутата и лодките с гребла са все още повече от моторниците и джетовете.

Горски център "Чатъма" на брега на язовир Голям Беглик

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

В района има много места за нощувки за всеки вкус - къщи, вили, хотели, къмпинги и бунгала. Лятно време резервациите са задължителни, но с настъпването на есента имате шанс да организирате и пътуване в последния момент.

Останете поне за една нощ и непременно станете рано, за да видите сутрешните мъгли, които се стелят над водата - нереална гледка за градския човек, свикнал да гледа само мъгла и смог.