Африка е огромен континент, пълен с неизброими чудеса.

В някои части доминират пустошта и нейните необикновени обитатели, в други целогодишно кипи живот. 

Огромната територия на континента означава, че и цял живот няма да стигне на тези, които искат да го опознаят отблизо. Не по-малко трудно е да се отличат няколко природни чудеса, които да бъдат определени като "най-невероятни".

В следващите снимки и истории ще ви срещнем с малка част от това, което от векове изумява хора, които посещават Черния континент. 

Вижте чудесата на Африка в галерия >>>

Река Нил

Лодка фелука плава по река Нил в Египет

Снимка: iStock by Getty Images

За река Нил научават още децата в детската градина, а в представите на различните хора тя изниква редом с различни гледки - древноегипетски пирамиди, крокодили, мързеливо плаващи по течението платноходки...

Могъщата река, която носи живот по пустинните брегове, тече на север в продължение на повече от 6600 км от Големите африкански езера през пустинята Сахара до устието си в Средиземно море. Макар да преминава през 11 държави, безспорно най-известни са гледките на реката на египетска територия.

Пустинята Данакил в Етиопия

Снимка: iStock by Getty Images

Пустинята Данакил е гореща, необятна и сурова и точно това я прави нереално място. Тя е едно от най-ниските (92 м под морското ниво) и най-нажежените места на планетата. Един поглед наоколо и ще разберете защо мястото е толкова неприветливо, но същевременно неземно красиво - вулканите, ерозията и екстремно високите температури (често над 50 градуса) са оформили сюрреалистичния терен. Потоци от лава в миналото са оформили няколко езера, като са преградили цели долини. Сред тях е езерото Афрера, което има кора от сол по бреговете си.

Делтата на река Окаванго

Стадо биволи в делтата на река Окаванго

Снимка: iStock by Getty Images

Когато чуете делта, обикновено си представяте място, където река се влива в море или океан. Делтата на река Окаванго обаче е необикновена с това, че се намира навътре в сушата. Водата на реката никога не достига до океана и през сухия сезон се изпарява.

През останалото време представлява просторна блатиста територия, която е дом за много африкански животни като слонове, хипопотами, биволи, гепарди, лъвове, носорози и други.

На източния бряг на делтата се намира резерватът за диви животни Мореми.

Водопадът Виктория

Водопадът Виктория не е нито най-високият, нито най-широкият, но има най-мощната водна струя на планетата

Снимка: iStock by Getty Images

Със своите 108 м максимална височина, водопадът Виктория е два пъти по-висок от Ниагара, но въпреки това той не е нито най-високият, нито най-широкият водопад в света. За сметка на това има най-мощната водна струя на планетата - 500 милиона литра вода се спускат с грохот всяка минута (това е еквивалента на 200 олимпийски басейна). На това дължи и местното си име - Моси-оа Туня, в превод Гърмящата вода.

По крайбрежието на водопада може да се види и едно от най-редките явления на планетата - лунна дъга, при която дъгата се образува нощем от лунната светлина.

Пустинята Сахара

Сахара е най-голямата гореща пустиня в света

Снимка: iStock by Getty Images

Сахара е най-голямата гореща пустиня в света (по-големи са само ледените пустини на Антарктида и Арктика) и заема по-голямата част от Северна Африка. Територията ѝ е почти колкото САЩ и частите, които туристите виждат от нея, са само миниатюрни парченца от безкрайната пясъчна пустош.

Горещата земя не е съвсем лишена от живот - тук се срещат животни като пустинен крокодил, щрауси, пустинна лисица, някои видове газели и други. Номадски племена все още живеят в оазиси в различни части на пустинята.

Рифовете на Червено море

Гмуркачи от цял свят се спускат сред пъстрия живот на Червено море

Снимка: iStock by Getty Images

Гмуркането е едно от задължителните неща, което туристите правят, когато почиват на крайбрежието на Червено море, а Египет разполага с едни от най-изумителните места за подводни разходки сред коралови рифове в света.

Цветни рибки, подводни пещери, корабокруширали плавателни съдове и техните интересни товари, пъстри коралови градини - тук можете да откриете всичко и да си припомните детското удивление, което светът е способен да ви донесе.

Кратерът Нгоронгоро

Западният ръб на кратера Нгоронгоро в Танзания по изгрев

Снимка: iStock by Getty Images

Няма начин да обхванете с един поглед целия кратер Нгоронгоро в Танзания - това е най-голямата неактивна калдера на вулкан в света.

Преди 2 или 3 милиона години кратерът на тогава действащ вулкан е избухнал и се е сринал върху себе си. Останките от него днес са твърде различни в различните си части - източната част е покрита с планинска растителност, а върху западната стена падат по-малко валежи и растителността е ниска и храстовидна. Дъното на кратера също е тревисто и е дом за много животни.