Спуснете се 120 метра навътре в кратера на угаснал вулкан, без да е нужно да имате специална екипировка или катераческа подготовка. Този вулкан в Исландия е снабден с метален асансьор, който ще ви позволи да влезете там, където доскоро човешки крак не е стъпвал.

След изригване кратерите на повечето вулкани се запечатват. Но има малко на брой вулкани, в чиито гърла по неизвестни причини запечатването не се е случило. Един от тези гостоприемни гиганти е спящият вулкан Тринукагигур (Thrihnukagigur).

Намира се в Сините планини в Исландия, на 30 минути път с кола от столицата Рейкявик. Името му буквално се превежда като Кратерът с трите върха. Трите кратера са забележителна част от пейзажа в тази част на Исландия, а достъпен за посетители е североизточният. Това е единственото място в света, където туристите могат да се качат в асансьор и безопасно да се спуснат в кратера на вулкан.

Как изглежда един вулкан отвътре?

Спускането в 120-метровия кратер на вулкана е като телепортиране в друг свят. На върха на кратера има четири на четири метра отвор, от който се влиза в кухината, която напомня гигантска катедрала. Вътре спокойно могат да се поберат три баскетболни игрища, наредени едно до друго, а височината на камерата е такава, че Статуята на свободата спокойно би се побрала в нея (и отгоре ще останат поне 30 метра свободно пространство).

Стените на кратера са като платно, наплескано с четката на съвременен художник - в червено, лилаво, оранжево и жълто. Това е резултатът от преминаването на лавата през гърлото на вулкана - тя буквално е изпекла скалите, а всеки цвят отговаря на различни минерали и метали - сяра, желязо, мед...

Акустиката вътре е особена и също напомня на посещение на огромен храм - ще се уверите, ако запеете (някои от местните водачи на групи обичат да изпълняват исландски песни пред туристите).

Вътре са пяли и членовете на исландската рок банда Kaleo - през август 2015 г. групата заедно с екип от 14 души се спуска в кратера и записва лайв изпълнение на песента си "Way Down We Go" (в превод "Слизаме надолу").

Самата магмена камера е на възраст над 4000 години - от толкова отдавна Тринукагигур не е изригвал и се смята, че скоро няма да повтори.

Tечната магма изпълва камерата и търси път към повърхността, като така предизвиква изригването на вулкана. След изригването обикновено кратерът остава запечатан с изстинала твърда лава, но при Тринукагигур това не се е случило - за удивление на повечето учени. Смята се, че тя или се е изтекла надолу като от сифон, или се е втвърдила по стените на камерата.

В нови времена вулканът е открит през 1974 г., а е достъпен за туристи от 2012 г.

Как се стига до вулкана

Маркирана, покрита с камъчета пътечка ви отвежда през магическия пейзаж от лава до конуса на вулкана (преходът е по неравен терен, без изкачване, и продължава около 45-50 минути). След това ви очаква спускане с открит метален асансьор. Носете планински обувки и топли дрехи, тъй като вътре е влажно, а температурата е постоянна целогодишно (около 4-5 градуса). На място ще ви дадат подходящи ръкавици, каска и челник.