Ледена пещера, която се оформя всяка година в ледник високо в Швейцарските Алпи, носи наслада и възхищение сред посетителите, които се дивят на огромния ѝ син свод, съобщи Ройтерс.

Пещерата, известна като Ледената катедрала, е с различни размери всяка година, като таванът й от плътен лед е на височина около пет метра. Дължината ѝ тази година е около 20 метра.

Туристите могат да стигнат до пещерата след 15-минутен преход от лифта на Ледник 3000 над курорта Ле Диаблере в Швейцарските Алпи.

Вижте снимки в галерия от Ледената катедрала >>>

Естествената пещера, известна и като "Мелницата", се оформя, след като всяка пролет и лято кухината се пълни с вода от топящия се лед и образува езеро. През есента водата се оттича и остава пещера.

Входът към пещерата не е обезопасен и влизането е на собствена отговорност

Снимка: Visualps/Glacier3000.ch

"Удивително е да се чувстват студът и свежият въздух вътре и да се види какво прави природата с ледника", казва посетителят Йенс Беренд от съседния град Гщаад. "Изумително е да видиш всичкия лед, отворения ледник и да усетиш колко си малък в тази пещера."

Макар пътеката до пещерата да е маркирана, тя е необезопасена и има изрични предупреждения, че влизането е на собствен риск. Подът често е покрит с лед, а понякога снегът е толкова много, че входът се затрупва и не може да се влезе вътре.