Паспортите на почти всички държави по света си приличат по форма и цвят, а вътре обикновено са пълни със стилизирани символи на държавата като дървета, исторически сгради, гербове, птици и други.

Новият паспорт, който белгийците получават от началото на февруари обаче, има всички шансове да спечели титлата за най-забавен. По страниците му се появяват героите от емблематичните за страната герои от комиксите - от смърфовете до Тинтин и Щастливия Люк.

Много от изображенията са взети от оригиналните комикси, някои от тях нарисувани преди повече от 60 години, а други са нарисувани специално за паспорта - като например смърфовете, които съзерцават глобус.

"Избрахме дизайн, който представя добре нашата страна, изкуството и културата ѝ, с малко талант, умение, хумор и скромност", обясни пред медиите белгийският външен министър Софи Вилмес.

Първият известен комикс герой в Белгия е репортерът Тинтин, който се появява за първи път през 1929 г. Ракетата от неговото приключение до луната е от вътрешната страна на корицата на паспорта. На следващата страница ракетата се появява отново, този път по-малка, но при поглед на ултравиолетова светлина се вижда и самият Тинтин в скафандър. Създателят на поредицата - Herge, е един от най-обичаните белгийски автори на комикси и има цял музей на свое име в Брюксел. 

След Втората световна война стават хит комиксите за Блейк и Мортимър - двама английски джентълмени (агент от МИ5 и ядрен физик), които се опитват да надхитрят полковник Олрик. В края на 50-те години се появяват и малките сини човечета, които живеят в своето миниатюрно село. Във време, в което телевизията все още не е толкова популярна и разнообразна, комиксите са любимо четиво и на малки, и на големи.

И до днес комиксите остават на почит в Белгия и Франция.

Служителите по граничните пунктове ще могат да се насладят на още повече от новите белгийски паспорти. Ако с просто око се виждат определени части от картинките, то при сканиране на ултравиолетова светлина се появяват физиономии, различни шарки и други подробности от героите.

Включването на комикс героите в новия паспорт на белгийците е забавната част, но освен това документът разполага с 48 нови характеристики за сигурност като баркодове, поликарбонатни страници и лазерно нанесена снимка.

Други държави също въведоха забавни елементи при въвеждането на нови паспорти през последните години. При преглед на ултравиолетова светлина естонският паспорт показва нощно небе с примигващи звезди. Ако прелистите бързо страниците на финландския паспорт, ще видите препускащ лос, а японският включва изображения от серията "36 гледки към връх Фуджи" на Кацушика Хокусай.