В продължение на столетия Пафос е бил едно от основните места, където се е почитал култът към Афродита. Необяснимо, както се полага на истинска богиня, тя се родила от морската пяна край бреговете на кипърския град.

Според поверията всеки, който се изкъпе в морето край Скалата на Афродита, ще се радва на младост и щастлив любовен живот. Затова въпреки че заливът често е с високи вълни, много малко туристи пропускат този ритуал.

Вижте снимки >>>

Според древногръцката митология Афродита е богинята на любовта и красотата, на плодовитостта и новия живот, на изобилието и горите, на моряците на път. Нито хора, нито богове могат да устоят на нейната сила да поражда любовни трепети. Може да се каже, че тя е отговорна за една от най-прочутите войни в историята. Когато Афродита разпалва любовта на Парис към Хубавата Елена, започва Троянската война.

Коя е богинята Афродита

Снимка: iStock by Getty Images

Легендата разказва, че титанът Кронос отрязал гениталиите на Уран, повелителя на Вселената и прародител на всички други богове, и ги хвърлил в морето. Кръвта заедно със семенната течност се превърнали в морска пяна, от която се родила Афродита. Богинята изплувала край бреговете на Пафос, там, където днес се издига Скалата на Афродита.

Според митовете на древните гърци Афродита лесно се обиждала и била много суетна. Освен това тя е една от малкото богини на Олимп, които са женени, макар че често изневерявала на съпруга си Хефест.

Как да стигнете до плажа и скалата на Афродита край Пафос

До скалата можете да стигнете с автобус 631 от автогарата при пристанището на Пафос. Движи се приблизително на всеки два часа. Скалата и плажът на Афродита се намират край село Куклия на главния път, който свързва Пафос и Лимасол. Разстоянието от Пафос е 24 км, а от Лимасол - 45 км.

По което и време на годината да дойдете тук, на плажа винаги има хора. През лятото мнозина остават да събират тен и като цяло има повече посетители, въпреки че крайбрежието в тази си част е с малки камъчета, а не с чудесния пясък, с който могат да се похвалят други кипърски плажове.

Снимка: iStock by Getty Images

Плажът на Афродита, където се намира и Скалата на Афродита, е известен сред местните и като Петра ту Ромиу (Римската скала). При плажа има паркинг и кафене, както и душове, които могат да се ползват срещу скромно заплащане.

Плажът на Афродита е чудесно място, където да дойдете по залез, за да се насладите на меките цветове на небето, морето и скалите.

Снимка: iStock by Getty Images