Министерството на туризма готви регламенти за детските лагери в България. За целта започват поредица от срещи с представители на Министерството на образованието и на туристическия сектор, за да се определят критериите за материална база на детските комплекси.

Новите изисквания могат да бъдат включени в промените на Закона за туризма и да влязат в сила от следващата година. Трябва да бъде описан и регламентиран целият ред за организиране на детски и младежки туризъм, както и да се създадат структури за контрол. Това каза по БНР заместник-председателят на Асоциацията за детски и младежки туризъм Свидна Динева.

Задължително изискване е да се направи регламент за категоризиране на базите за деца. Тези изисквания трябва да са съобразени с мерките за безопасност, с доброто прекарване на децата, с всички неща, които правят детският и ученически отдих безопасен. Динева посочи още, че има много бази у нас, които предлагат много добри условия за детски туризъм.

Според нея ясно трябва да се регламентират пътуванията и какво означава светлата част на деня. Специални изисквания ще има и към базите за настаняване на деца.