Новоназначеният турски министър на храните, земеделието и животновъдството Ахмет Ешреф Факъбаба предлага намаляване на порционите в луксозните хотели, за да се ограничи разхищението на храна на фона на глада и недохранването по света, съобщава "Хюриет дейли нюз".

Турция, която има множество морски курорти, посещавани от огромен брой чуждестранни туристи през дългия летен сезон, е известна с отличните условия за хранене и богатото изобилие на храна в хотелите.

Много популярна, особено сред посетителите, търсещи по-изгодни условия за почивка, е системата "ол инклузив", предоставяща на туристите целодневни изкушения от турската и чуждестранната кухня и алкохолни и безалкохолни напитки.

Преди време турският министър на туризма допусна възможността Турция да се откаже от концепцията "ол инклузив".

"В днешния свят близо 800 милиона души са изправени пред глад и недохранване. Глобалният мир не може да бъде поддържан, ако не бъде гарантирана сигурност на прехранването", заяви министърът на земеделието.

По думите му около 1,3 милиарда тона храна от общо 4 милиарда тона се разхищават всяка година. Според Факъбаба за част от това разхищаване са отговорни луксозните хотели, които поднасят ненужно големи количества храна.

"Успяваме да консумираме едва половината от тях", заяви министърът, добавяйки, че откакто е започнал работа в министерството, подтиква хотелите да намалят порционите. Той уточни, че препоръката му се отнася конкретно към луксозните хотели.