Италианските Хаваи – така наричат архипелага от 7 островчета на североизток от Сицилия, която благодарение на популярните чартъри и изгодните оферти, през последните две години се превърна в една от любимите дестинации за българските туристи.

Плажният сезон, който започва там от края на март – началото на април, излиза доста по-изгоден, отколкото в нашите курорти с включен полет.

Освен невероятните романтични градчета, този приказен край на Европа – топката, която подритва Апенинският Ботуш, има неповторими природни атракции.

Оказва се, че напоследък специално два от островите, за които разказваме, а именно Стромболи и Панареа бележат бум на делфини и китове във водите около тях. Техните акробатични спектакли могат да се наблюдават от туристите и се превръщат в любимите им клипове от ваканциите край бреговете на Сицилия.

На двата острова има общо около 2000 костенурки Карета Карета, а напоследък са се завърнали и огромни пасажи от риба тон. Причината за тази феноменална за урбанизирана Европа фауна е, че водите са едновременно супер чисти и доста дълбоки, което гарантира спокойно съществуване на цялото това биоразнообразие.

Плуването в смарагдовите и изумрудените води, заради които ги сравняват с американския курортен архипелаг насред Тихия океан, ги прави фаворити на собствениците на яхти и техните гости, но всеки може да скочи в тях дори от рибарска лодка. Разбира се, в това запазено по природа кътче има и допълнителни екстри, които не се харесват на всекиго като вулканичната активност.

Наред със Стромболи, който не така отдавна напомни за бурния си нрав, и Панареа, има дори остров със специфично име. Казва се Вулкано. Именно вследствие на изригвания, са се образували тези късчета земя насред Средиземно море.

Аликуди сам по себе си е природен парк. Филикуди е доминиран от планината Фоса Фелчи, която е изгаснал 800-метров вулкан. На него има 7 селца, много популярни сред туристите.

Липари е най-големият остров от архипелага и е главният туристически център. Образуван е от 12 загаснали вулкана. Панареа, която се води супер ВИП зона за богаташки туризъм, всъщност е обединяващото звено на миниархипелаг от още 6 малки острова между Липари и Стромболи.

Салина е най-населеният от групата италиански Хаваи като комбинира спокойствие и силен нощен живот през лятото, кристално море и резерват с яхтена марина.

Вулкано е на 750 м от Липари и е атрактивна заради възможността човек лесно да влезе в неговия 386 метра висок или дълбок кратер. От този остров е най-красивата панорама към архипелага и има безкрайна ивица от черен вулканичен, разбира се, пясък.