Тази година не сте успели да си подарите пътуване с половинката за Свети Валентин, а и ресторантите не работят. Но това не означава, че празникът е провален.

"Въображението създава реалността," е казал Рихард Вагнер. Стандартно или нетрадиционно - няма значение как отбелязвате деня на любовта с важния човек до себе си. 

Ако и двамата сте запалени пътешественици, сме ви подготвили идеи за тематични вечери, вдъхновени от любими дестинации. Подгответе се с хапване и напитки, романтичен филм и музика.

Италия

Снимка: iStock by Getty Images/ Колаж: Мария Ангелова, Trip.dir.bg
 

Италия е родината на Венеция, на безкрайните лозя на Тоскана и на синьото море на Сицилия - дестинация, нямаща равна в личните романтични класации на много пътешественици. Една тематична италианска вечер, особено ако вече имате спомени от общи екскурзии до там, би била (почти) равностойна на пътуване в сегашната ситуация.

Саундтрак: Ricchi E Poveri, Zucchero, Eros Ramazzotti и Gianni Morandi за класиците, а за търсачите на любими песни от новата италианска музика - Cesare Cremonini, Jovanotti, Marco Mengoni.

Филм: "Пощальонът" (Il Postino, 1995) поставя чилийският поет Пабло Неруда в измислена история. Според сюжета на филма той е изселен в изгнание на остров Прочида, където се запознава с местния пощальон и помага на срамежливия пощенски служител да се обясни в любов.

Ако филмът ви вдъхнови с гледките си, при първа възможност планирайте пътуване до остров Прочида (в Неаполския залив), където е сниман. Освен това Прочида е италианската столица на културата за 2022 г.

Меню: Любимото ви италианско - паста, лазаня, пица, каноли, тирамису... Направете ги сами или поръчайте доставка от любимия си италиански ресторант. Добавете италианско вино или си направете коктейли Аперол Шприц.

Франция

Снимки: iStock by Getty Images/ Колаж: Мария Ангелова, Trip.dir.bg

Италия може да си има Венеция, но Франция си има Париж и е трудно да се каже кой би спечелил съревнованието за най-романтична дестинация. Разходките край Сена и вечерята с гледка към Айфеловата кула са сред топ романтичните преживявания на Париж.

Саундтрак: За класиците са Edith Piaf, Yves Montand и Joe Dassin. Ако искате да послушате нещо по-съвременно, чуйте лежерните L"Impératrice,Thérapie TAXI или минете на рап вълна с Nekfeu.

Филм: "Жозефин" (Josephine, 2013) е лека романтична комедия, която ще ви срещне с живота на едноименната героиня. Тя си измисля богат бразилски годеник, за да се отърве от постоянния натиск за женитба на семейството и приятелите си. Плетеницата от лъжи, които забърква обаче започва да пречи на живота ѝ и на зараждащата се истинска любовна връзка. Филмът изобилства от сцени, заснети по парижките улици, и включва апартамент с гледка към Айфеловата кула.

Меню: Салата Нисоаз, френска лучена супа, стек тартар или миди Сен Жак, а за десерт - тарт татен, шоколадово суфле или крем брюле. Не забравяйте и хубаво френско вино.

Гърция

Снимки: iStock by Getty Images/ Колаж: Мария Ангелова, Trip.dir.bg

Дали остана човек в България, който да не е изпъвал крака по гръцките плажове и да няма спомени за безгрижни летни дни там? Пренесете част от атмосферата на любимото си място в Гърция - извадете снимки и сувенири от почивките и помечтайте за следващото щастливо гръцко лято, което ще прекарате заедно.

Саундтрак: С гръцката музика е лесно - достатъчно е да си пуснете радиото. Но ако искате сами да сте си диджеи, можете да започнете с Елена Папаризу, Vegas (чиято песен Pio Psila от 2012 г. е една от най-слушаните гръцки песни в YouTube), Ана Виси, Михалис Хаджиянис.

Филм: Може би най-успешният филм, сниман в Гърция досега, е мюзикълът по музика на АББА "Мама мия", който ще ви отведе по бреговете на островите Скопелос и Скиатос. Ако ви се гледа филмово превъплъщение на остров Крит, пуснете си "Зорба Гъркът".

Меню: Узо и гръцка салата са абсолютна класика, която можете да допълните с домашно приготвено дзадзики, любимата ви риба, изпечена с подправки и лимон, или гръцка мусака.

Испания

Снимки: iStock by Getty Images/ Колаж: Мария Ангелова, Trip.dir.bg

Обикаляли сте заедно из улиците на Барселона? Имате си любим плаж в Коста Брава? Пренесете слънчевата Испания в дома си за Свети Валентин и се почувствайте като на почивка през февруари.

Саундтрак: Испаноезичната музика е навсякъде около нас, макар и повечето да идва от Латинска Америка. Ако искате нещо автентично испанско, Fuel Fandango е за почитателите на съвременните интерпретации на фандангото, Hinds - за свежо инди поп звучене, а Manu Chao вече са се превърнали в класици, чиито албуми никога не остаряват.

Филм: "Жени на ръба на нервна криза" (1988) тази комедия на Педро Алмодовар е класика, която си струва да си припомните, дори и вече да сте я гледали. Погледът върху вечната тема за жената е нестандартен, а смехът се смесва с абсурди и отчаяние.

Меню: Забъркайте си паеля, загънете тортиля или направете едни бързи пататас бравас. Ако не сте много по готвенето, минете само с тапас и вино, а за десерт си направете легендарните чурос.

Португалия

Снимки: iStock by Getty Images/ Колаж: Мария Ангелова, Trip.dir.bg

Португалия е слънце, фадо, риба и изпълнен с щастие живот. Страната има много романтични ъгълчета - дворци, реки, по които плават лежерни корабчета, хълмове с безкрайни лозя и скалисти плажове, на които можете да гледате залеза.

Саундтрак: За ценителите не фадо музиката - чуйте класическите изпълнения на Amalia Rodrigues и по-новите на Mariza и Ana Moura, а за тези, които искат да послушат нещо по-съвременно - Blind Zero, Buraka Som Sistema и Deolinda.

Филм: "Нощен влак за Лисабон" е романтичен, драматичен и мистериозен филм, в който Джеръми Айрънс се качва на влака за Лисабон, след като е спасил жена от самоубуйство. Докато пътува, той чете оставената от нея книга за времето на диктатурата в Португалия.

Меню: В България трудно се намира бакаляу, но можете да си направите друга риба на скара. Пробвайте да си направите домашна яйчна тарта пащел де белейн за десерт. Изберете хубаво португалско вино за вечерята или си сипете по чашка портвайн след ядене.