В национален парк Йосемити в САЩ има едно изумително място, където от ръба на скала се излива водопад от огнена лава... или поне така изглежда за измамените от играта на светлината очи на туристите.

Водата на водопада Хорстейл (наречен е буквално "Опашката на коня" заради формата си) се излива от ръба на скалата Ел Капитан в национален парк Йосемити и през повечето време изглежда като всеки друг водопад по света.

За две седмици годишно обаче - от средата до края на февруари - привечер огряната от залязващото слънце вода се озарява в огнени нюанси и заприличва на поток от лава.

Туристите се стичат с хиляди, за да видят чудото, което се проявява само при определени условия. Всяко идване до парка е хазарт, а природата не дава и не изпълнява обещания.

Снимка: Unsplash

За да грейне в яркооранжево водопадът, задължително е небето да е съвсем чисто - всяко облаче или дори лека мъгла означават, че тази вечер няма да има зрелище.

Освен това водопадът трябва да не е пресъхнал. Хорстейл тече за кратък период само през зимата и според служителите на парка вероятността да се види явлението е наистина малка, ако човек не следи всички условия да са налице.

Снимка: Unsplash

Заради изискванията за спазване на дистанция и огромния интерес към природното явление, тази година управата на националния парк въведе система за онлайн резервация за желаещите да видят с очите си огнения водопад.

Многобройните желаещи и постоянните запитвания към служителите на парка доведоха и до това, че сезонът за наблюдение беше удължен с една седмица, за да могат още посетители да имат шанс да го зърнат.

Следващата възможност туристите да видят огнения водопад ще е през февруари 2022 г.