Организатор е Българо-канадско дружество в Британска Колумбия, а основна цел е популяризиране на българския фолклор сред канадската и чуждестранните многокултурни местни аудитории, които да имат възможност да се насладят на нашето изкуство - фолклорно и традиционно.

Първият ден на фестивала е посветен на българските шевици. За първи път в чужбина се организира подобна проява за популяризиране на българското везмо и неговото значение за фолклора. Специален гост е Диляна Курдова с представяне на книгата й "Размисли върху българската женска носия". Пред по-широка аудитроия, включваща и канадци, танцуващи български хора, посещаващи Копривщенския събор, тя ще говори за символиката на българските шевици. Книгата е в процес на превод на английски език.

Във втория ден на "Канатица", 22-ри септември, по случай Деня на независимостта на Република България ще се извие голямо българско хоро с всички участници и гости на фестивала, ще има празничен концерт и премиерно излъчване на филма "20 години български танци във Ванкувър", разказващ за създаването, историята и духа на група "Китка". Същият ден в българската розова градина в престижния квартал Бърнаби ще има хоротека.

Снимка: личен архив, Канатица

"Засяване на рози на престижно място в централния в географски план град на Британска Колумбия - Бърнаби, се превръща в своеобразно място за социални събирания на българската диаспора в града и провинцията. Ние, живеещите постоянно в Канада българи жадуваме да имаме място, където да сме заобиколени от сладък аромат и нежни цветове, символизиращи България. Уханието на цъфнал трендафил създава чувство на уют и топлина, а гледката на български рози е еликсир за душата на нашите съграждани...", разказва Ваня Захариева - Алексиева, главен организатор на фестивала.

Във фестивала "Канатица", Ванкувър 2023 ще вземат участие фолклорни групи от  Ванкувър, Торонто, Китченер, Калгари и Монреал, а от САЩ са заявили участие танцьори от Сан Диего, Лос Анджелис, Сан Франциско и Денвър. Очаква се на сцената да излязат около 150 участници.

Театърът, в който ще бъде концертът, е най-големият в Бърнаби и побира 600 седящи места. "Ние много танцуваме по фестивали, гости сме и искахме да организираме фестивал тук, на който да сме домакини, да дадем обратно на танцувалната общност възможност за пътуване и танцуване, за весели споделени моменти, снимки, усмивки и чувство на принадлежност. От друга страна искаме да представим и популяризираме богатите ни фолклорни традиции с акцент на танцувалното изкуство, фолклорните тъкани и шевици; да изградим мостове за културен обмен на регионално ниво с местните градски и държавни институции. За целта търсихме символ на обединението и така решихме да го наречем "Канатица", споделя Ваня Захариева-Алексиева.

Снимка: личен архив, Канатица

История на фестивала

Традицията започва в последните летни дни на 2001 година, когато е учредено Българо-канадско дружество. Тогава нашенската общност в Британска Колумбия по идея на Виолета Дечева се събира на саморъчно изпечени кебапчета. От тогава всяка година в края на август или началото на септември, се прави традиционно българско събиране, което понякога наричат "кебапче парти". През 2013г. за пръв път то прераства във фестивал. В сръбската църква се провежда концерт с участието на танцови състави от различни култури.  През миналата година във фестивала се включват и много местни български музиканти: хорови формации, джаз музиканти, изпълнители на класическа музика и фолклорни състави.

 "Символът "Канатица" е много древен (около 5300 години пр. н.е. и се среща в различни краища на Земята, без значение на религия и държавно устройство). Канатица от друга страна е фонетично близка до името на страната, в която живеем и това го прави запомнящ се за канадската публика, която е нашата целева група. Визуалното изображение на Канатицата наподобява панделка. Това са два огледални триъгълника, които се докосват при върха на катетите. Маказът, който е основният елемент на Канатицата, или с други думи съединени по различен начин триъгълници, най-често символизира също и образа на мъдрата костенурка, върху която според нашите деди се крепи Земята. Костенурка е в центъра и на легендите за създаване на земята, разказ от антохонното население в Канада. Островът на костенурката - така наричат Северна Америка някои от коренните жители на Канада. Името идва от легенди и предания на различни народи от местното население, които разказват за костенурка, която държи света на гърба си. За някои от тях костенурката е символ на живота и на земята и се свързва с различни духовни и културни вярвания", добавя Ваня Захариева - Алексиева.

Снимка: личен архив, Канатица