Босненец обикаля Балканския полуостров със Zastava 750 L.

Амар Чамо от град Горажде, Босна, който в момента живее в Австралия, неуморно пътува по света и привлича вниманието със зелената си "Fića" - така нарича зелената Застава, с която навърта километраж по света.

В неделя фотографите го засичат в центъра на София.

Неговите приключения могат да бъдат проследени в профила в Instagram ficacrew.

Фика вече има и български стикер

Снимка: Булфото

Какво той казва за себе си?

"Идеята за екипажа на Fića дойде много спонтанно, когато пътувахме през Италия преди две години. Дотогава нямахме официално име, но все пак бяхме екипаж. Като се има предвид колко привлекателни са Fića и екипажът, привлякохме вниманието на много минувачи. Започнахме да използваме #ficacrew като наша марка в Instagram, а в Загреб създадохме стикер и го поставихме на задното стъкло, така че хората да могат да следят нашите приключения или да ни изпратят свои снимки."

Колата е облепена със стикери от пътешествията

Снимка: Булфото

Амар Чамо и групата вече са пътували през Черна гора, Италия, Словения, Австрия, Хърватия, Албания, Македония, Гърция, Турция, България, Сърбия, Косово, Тунис, Алжир, Мароко, Испания, Франция, Швейцария, Лихтенщайн, Германия, както и до Етна, Везувий, Алпите, Сиера Невада и Сахара.

Кадрите в Инстаграм профила на пътешествениците показват, че колата ги е отвела до едни от най-красивите места по света, но не скрива и обратната страна на монетата - като неочакваните ремонти по пътя и липсата по родната кухня по време на пътуването по света.

За ретро автомобила

Производството на автомобила Zastava 750 започва през 1955 г. като лицензирана версия на Fiat 600. Произвежда се до ноември 1985 г. Zastava 750 има двигател с работен обем 767 см³ и по този начин е най-малката кола от тази марка.