Пътуването е радост - за очите, за душата, за всички сетива.

Понякога ви привличат историите на дадено място, друг път - гледките, на които сте попаднали някъде из интернет и се чудите възможно ли е да са толкова невероятни и на живо.

Ако харесвате фотогеничните места и обичате да се прибирате от екскурзиите си с куп интересни снимки, следващите дестинации имат място в следващите ви маршрути. Някои са изпълнени с цвят целогодишно, а други - само в определен сезон или месец.

Вижте седем от най-цветните дестинации в България.

Разгледайте снимки в галерия >>>

Пещера Венеца

Пещера Венеца край Белоградчик

Снимка: iStock by Getty Images

Пещера Венеца придоби невероятна популярност, след като в нея беше инсталирано художествено осветление и тя беше официално отворена за посетители през 2015 г. Разноцветните светлини подчертават впечатляващо ледените кристали, сталактитите, сталагмитите и другите интересни образувания в нея.

Пещерата се намира на 3 км от Белоградчик край село Орешец. Работи през цялата година всеки ден без понеделник.

Центърът на Ловеч

Ловеч

Снимка: iStock by Getty Images

Поредицата от исторически къщи от двете страни на Покрития мост на Колю Фичето в Ловеч се отразяват във водите на река Осъм със своите жълти, червени, лилави и зелени фасади.

На заден фон се издигат възвишенията на Дунавската хълмиста равнина и предпланинските части на Стара планина. Ако дойдете тук през ранната пролет, те допълват палитрата със свежо зелено, а през есента са абстрактно изкуство в зелено, жълто, червено и оранжево.

Продължете разходката си по моста към старинния квартал Вароша до Ловешката крепост и паметника на Васил Левски за спираща дъха панорама към целия град и околните възвишения.

Копривщица

Лютовата къща в Копривщица

Снимка: iStock by Getty Images

В историческата част на Копривщица къщите са не само пълни с история, но и греят в най-различни цветове, кой от кой по-ярък под лъчите на средногорското слънце. Сградите в наситена охра, тъмносиньо и тъмночервено се издигат достолепно една до друга от двете страни на криволичещите калдъръмени улици.

Като добавите към това белите кантове по ръбовете на прозорците и потъмнялото от времето дърво по фасадите им, се получава гледка, достойна за илюстрация на книга с приказки.

Полетата с лавандула в началото на лятото

Лавандулово поле

Снимка: iStock by Getty Images

Наред с полетата с рози, през последните години България стана популярна и с романтичните си лавандулови насаждения.

Един балкански Прованс, който обаче не е съсредоточен на едно място, а е пръснат в различни краища на страната - край Шумен, Пловдив, Казанлък. Докато някои от собствениците на лавандулови насаждения не са ентусиазирани от тълпите туристи и фотографи, които се стичат в полетата в сезона на цъфтежа на цветето от края на юни до края на юли, други дори поставят специални декори, за да направят снимките на посетителите още по-интересни (например лавандуловото поле край пътя между Калояново и Дуванлии, Пловдивско).

Крушунските водопади

Крушунските водопади

Снимка: iStock by Getty Images

Красивите травертинови каскади на Крушунските водопади от години са магнит за търсачите на красиви гледки. Цветът на водата се променя през различните сезони и когато отидете, може да е зеленикава, наситеносиня, млечнобяла или пък съвсем прозрачна. В комбинация с белите ръбове на терасите и зеленината, в която са потънали водопадите, гледката на моменти е нереална.

Есен в Странджа

Есен в Странджа и завой на река Велека

Снимка: iStock by Getty Images

В която и българска планина да отидете, есента е сезонът на пъстрите черги, които горите плетат по склоновете от средата на септември до началото на октомври. Голяма част от листата окапват след първия по-силен вятър или дъжд, но краткият сезон прави преживяването още по-ценно.

Рилският манастир

Стенописи в Рилския манастир

Снимка: iStock by Getty Images

Рилският манастир е най-големият в България, най-посещаваният и единственият, който е включен в световното културно наследство на ЮНЕСКО. Всеки има своята лична причина да види манастира, но цветните му стенописи създават специална атмосфера.

Най-старите стенописи са в църквата на Хрельовата кула и разказват в три сцени част от живота на Иван Рилски. Автори на изображенията са най-именитите за времето си майстори - Захари Зограф, Димитър Зограф, Коста Вельов, Станислав Доспевски, Димитър Молеров, Симеон Молеров и други.

Открийте още тематични маршрути за пътуване в България >>>