Сватбени обичаи на арменци, добруджанци, балканджии и тракийци от миналото ще бъдат показани на двудневен фолклорен фестивал на сватбената обредност, който ще се състои на 24 и 25 август в архитектурно-етнографския комплекс "Етър" край Габрово.

Това съобщи Росица Бинева, координатор на фестивала, който ще се състои за шеста поредна година, предаде БТА.

При представянето на обичаите ще бъде показано как между възрастните се уговаря сватосването, какви са обредите в домовете на момичето и на момчето вечерта преди сватбения ден, разказа Бинева.

От изложбата "Момини тънки дарове", подредена в залата до билкопродавницата, младите ще научат, че младоженката в миналото е приготвяла чеиз, по който родът на момчето преценявал доколко тя е сръчна, трудолюбива и дали е заможно семейството й.

В двата фестивални дни посетителите на музея на открито "Етър" ще могат да се облекат в троянски сватбени носии, да се запознаят със символиката при украсяването на сватбени обредни хлябове и да разучават народни танци.
Сред естествения декор на етнографския музей на открито "Етър" досега са представяни сватбените обичаи на различни етноси и етнографски групи, живеещи в България - капанци, хърцои, шопи, гагаузи, армъни, каракачани, роми.

В досегашните пет издания на фестивала са участвали над 700 души от 11 области в страната .