Туристическата индустрия, която има значителен принос за брутния вътрешен продукт на Европа, може да бъде изложена на значителни тежести поради изменението на климата, пише Euronews.

Това предположение е нещо повече от страх, тъй като е подкрепено от проучване на Комисията на ЕС с факти и цифри. В перспектива това може да засегне силно континента, особено след като неотдавнашните горещи вълни с температури около и дори над 40 градуса в Средиземноморския регион предизвикаха анулиране на резервации.

Испания, Италия и Гърция са сред страните от ЕС, чиито икономики са особено силно ориентирани към туристическия сектор.

Проучването на Комисията на ЕС е извършено от Давид Гарсия Леон, анализатор по въпросите на въздействието на климата и политиката на адаптация в Европейската комисия. Той установява ясен модел на промяна в търсенето на туристически услуги в Европа в посока север-юг, като северните региони са облагодетелствани от изменението на климата, а южните региони са изправени пред значителен спад в търсенето на туристически услуги.

Не спад, а промяна

Жан-Пиер Мас, председател на френската асоциация на туристическите агенции Entreprises de Voyage, не е съгласен с това: "Няма да има драматичен спад. Вместо това ще има постепенна промяна. Как ще се случи тази промяна? Тя ще протече в две фази. От една страна, французите ще се опитат да намерят по-малко горещи дестинации, т.е. по-малко на юг и малко повече на север, било то в Северна Франция, но също и в Северна Европа, т.е. дестинации, където не е толкова горещо през юли и август. Например Мавриций сега е деветата най-важна лятна дестинация за французите. Бавно настъпват промени в поведението. Но това не означава, че туризмът ще се срине в страни като Гърция, Испания и Италия. Сезонът няма да се ограничи само до юли и август. Той ще продължи през пролетта и есента. Какво означава това? Хората ще пътуват до Андалусия през пролетта, до гръцките острови през пролетта или есента и малко по-малко през лятото."

Според изчисленията на Световната организация по туризъм (UNWTO) Европа все още е най-посещаваният регион в света. През 2020 г. континентът е генерирал 41% от всички приходи от туризъм в света и е регистрирал 51% от всички международни пристигания - еквивалент на 582 млн. туристи.

 Когато Лаутербах пише в Туитър от Италия...

Мнение, изразено от германския министър на здравеопазването Карл Лаутербах, докато е на почивка в Тоскана, предизвика раздразнение в Италия. "Горещата вълна тук е невероятна", пише Лаутербах. "Ако продължава така, тези ваканционни дестинации няма да имат бъдеще в дългосрочен план. Изменението на климата унищожава Южна Европа. Една епоха е към своя край."

Реакцията на италианския министър на туризма Даниела Сантанче последва незабавно: "Бих искала да благодаря на германския министър на здравеопазването за това, че е избрал Италия като дестинация, която винаги е била любимо място за почивка на неговите сънародници. Сигурни сме, че германците ще продължат да ценят почивките в Италия", каза тя и добави, че Италия е наясно с изменението на климата, което засяга не само Южна Европа, но и цялата планета.

Италианската асоциация за туризъм: "Трудно е да се намери друго по-добро място"

Още по-уверен и оптимистичен беше президентът на италианската федерация за туризъм и пътувания Fiavet Джузепе Чиминиси: "Със сигурност туризмът се е променил в името на по-голямата устойчивост, но като организиран туристически бизнес уверяваме министър Карл Лаутербах, че ако иска да пътува по-на юг, например в Сицилия, Пулия, Калабрия, трудно ще намери място дори в този горещ климат."

Мотото на Италия: Не се безпокойте

Снимка: БТА/AП

"Климатичните промени няма да попречат на хората да отидат до морето, планината или езерото, да опознаят градовете, които са част от световното културно наследство, да открият нови места и да опитат храна, която не се предлага на друго място", казва Чиминиси пред Euronews. "Още от времето на Одисей пътуването в Средиземноморието е незаменим фактор за обогатяването на човечеството."

Няма рязко преместване от юг на север

"Това лято избраните дестинации от французите са Гърция, Испания и Тунис, т.е. трите най-горещи страни, и Антилските острови", казва председателят на Френската асоциация на туристическите агенти Жан-Пиер Мас пред Euronews. "Да, има увеличение на броя на посетителите в Скандинавия например, и има увеличение на броя на посетителите в северната част на Франция, или Елзас. Но не може да се каже, че е налице връщане от юг на север.

Това движение ще бъде постепенно, няма да има рязък процес. Но експертите в областта на туризма в страни като Испания, Гърция и Тунис трябва да бъдат подготвени, че в бъдеще броят на посетителите ще бъде по-нисък през юли или август и със сигурност по-висок през юни и септември."

Добро лято за Испания, Гърция и Италия

Но има и друга много проста причина, поради която южноевропейската туристическа индустрия остава спокойна, а именно навиците на почиващите, които често резервират пътуванията си месеци предварително.

Оливие Понти от консултантската компания Forward Keys заявява: "Мисля, че ситуацията е окуражаваща за дестинации като Испания, Гърция и Италия, които въпреки всичко имат сравнително добро лято. Защо? Защото резервациите за летния сезон бяха направени месеци преди това"

Любими дестинации за почивка на германците

Федералната статистическа служба, в свой доклад, предоставя следните данни - любимите дестинации за пътуване в чужбина на германците през 2022 г. са били Италия (14%), Австрия (14%), Испания (11%), Франция (7%) и Нидерландия (7%).

Тези пет държави се задържат като водещи дестинации за пътуване в чужбина за туристите от Германия както преди, така и по време и след пандемията.

"Нямаше масови анулирания на резервации заради горещините в някои части на Испания и Италия, заявява пред Euronews специалистът по пътувания Оливие Понти: "Навсякъде, където температурите са високи, не виждаме вълни от анулирания, но отчитаме значително по-малко нови резервации.

"Наблюдава се преориентиране към дестинации, които позволяват на посетителите да се наслаждават на почивката си, без да се налага да прекарват по-голямата част от времето си в климатизирани помещения. Важно е да се помни, че все още сме в период на възстановяване след Covid кризата. Дестинации като Южна Европа, Италия, Испания и Гърция се възползват в голяма степен от съживяването на търсенето на пътувания.

В случая с Гърция вече се очакват повече посетители, отколкото преди пандемията. А в случая с Италия и Испания тези страни почти са се върнали към нивата отпреди пандемията. Катастрофалните климатични явления, които преживяваме в момента, ще засегнат главно резервациите в последната минута, но не и по-голямата част от резервациите. Затова смятам, че сезонът ще бъде добър.", заключава Понти.

Според Европейската туристическа комисия (ЕТК), неправителствена организация, която популяризира Европа като дестинация за пътуване в световен мащаб, европейският туристически пазар е в подем. По отношение на броя на пътуващите, пристигащи в Европа, тази година вече е достигнал 95 % от общия брой за 2019 г.

Високото потребителско търсене се запазва въпреки инфлацията и нарастващите разходи за пътуване. Това се дължи и на туристите от САЩ, които се възползват от благоприятния валутен курс. По данни на ETC особено голямо увеличение на американските туристи се наблюдава в Португалия (+79%), Турция (+78%) и Черна гора (+43%).

Тенденцията е към държави, за които се твърди, че предлагат добро съотношение между качество и цена.

Оценките на Европейската комисия за пътувания до май 2023 г. включително показват, че четири държави се ползват с тази репутация: Сърбия (с ръст от 27% през настоящата година), България (+21%), Черна гора (+12%) и Турция (+9%).

Снимка: iStock by Getty Images