Вагоните, които някога са били изпълнени със забързани пътници в град Атланта, сега са потопени на почти 20 метра в  Атлантическия океан и се обитават от любопитни риби, морски костенурки и корали.

В края на миналата година Управлението на транспорта в Атланта (MARTA) изхвърли два вагона край бреговете на Джорджия като част от програма за развитие на рифови местообитания и морска фауна с проекта Reef Project на Департамента по природни ресурси на Джорджия (DNR).

Всички опасни материали са били отстранени преди това, а вагоните са били инспектирани от бреговата охрана на САЩ.

През август Отделът за крайбрежни ресурси на DNR направи първото си гмуркане, за да провери вагоните, и откри корали, които вече растат, и поне девет вида дива риба.

"Изкуственият риф изглежда чудесно и ние сме окуражени от количеството на растежа на коралите и активността на морските диви животни, включително застрашените морски костенурки.", заявява Камерън Бринтън, морски биолог от отдела за крайбрежни ресурси на DNR.

Вагоните на метрото не са единствените необичайни предмети, които гмуркачите могат да открият в така наречения изкуствен риф L на около 23 морски мили източно от остров Осабо.

Там има и танкове М-60 на американската армия, баржи, влекачи и дори вагони на нюйоркското метро. Рифът е създаден за първи път през 1976 г. и е част от мрежа от 32 рифа.

Но практиката да се изхвърлят изкуствени материали в океана за създаване на изкуствени рифове датира от векове.

Според Департамента за природни ресурси на Джорджия още през 1700 г. японските рибари са потапяли стари плавателни съдове и камъни в местните води, за да подобрят риболова.

DNR предупреждава за опасностите за водолазите, които биха искали да изследват потъналите вагони, тъй като рифовете са изградени "предимно за създаване на местообитания за риболов и осигуряване на възможности за риболов в открито море. С течение на времето потъналите кораби и други материали за рифове стават нестабилни и се срутват. За водолазите заплитането и увличането са реални опасности. 

Снимка: Georgia Department of Natural Resources