Надеждата пандемията да приключи виси във въздуха от повече от година, но е трудно да се каже дали положението се подобрява или всеки път става по-зле, но по нов начин.

Очакванията за бързо справяне със здравната криза не се оправдаха, но повечето хора свикнаха с новите реалности. Дойде лято, тези, които все още имаха останала отпуска, искаха да отидат на почивка.

И тук стана ясно, че каквото и да изберат - ранно резервиране или в последния момент, в България или в чужбина, на популярни места или извън утъпканите пътеки - все ще се наложи да правят компромиси.

Планове или ваканция в последния момент?

Още през пролетта стана ясно, че мотивирани от неяснотата на постоянно сменящите се мерки, много туристи от целия свят резервират на сляпо хотели и къщи за гости на най-популярните летни курорти по света - от гръцките острови до Ибиса и Лазурния бряг. Чуваха се предупреждения, че ако пътуването през лятото е свободно, каквито бяха очакванията тогава, това ще доведе до недостиг на места в разгара на сезона.

Заради постоянно сменящите се правила за пътуване до различните държави обаче опитите за планиране на почивката отрано доведоха единствено до хаос - хиляди отменени резервации и полети и провалени ваканционни планове, особено от големи пазари като САЩ и Великобритания.

Преместване на държава в "червената зона" няколко дни преди планираното пътуване означава, че туристите са изправени пред избор - да похарчат повече пари (например за допълнителни тестове) или да се откажат с всички произтичащи от това финансови загуби и разочарование (например заради пълна забрана за пътуване или задължителна карантина на връщане).

Почивката в последния момент също често се оказва мисия невъзможна. От средата на юли Българското Черноморие сякаш се пръска по шевовете, поне в южните си части, и изглежда невъзможно да поеме повече. По основните пътища, свързващи курортите, в почивните дни понякога не може да се кара с повече от 20-30 км/ч заради огромния брой автомобили. 

Южното Черноморие винаги си е било пълно с хора през юли и август, но тази години почиващите сякаш повече го забелязват заради медийния шум.

От друга страна, качеството на обслужване не изглежда да се е вдигнало особено - хотелският и ресторантьорският бизнес загубиха много кадри при последните затваряния. Така дори и да намерят някъде свободни места, туристите са изправени пред нови поводи за недоволство.

В България или в чужбина?

Мнозина се отказаха да пътуват в чужбина заради риска дни преди заминаването или връщането им съответната страна да бъде обявена за "червена зона" - или да затвори ресторантите и другите заведения, с което да лиши посетителите от голямото безгрижно ваканционно ядене.

Други все пак рискуваха и се сблъскаха с всички минуси на пътуването по време на пандемия - дълги проверки, километрични опашки, часове чакане пред лабораториите за PCR тестове...

На популярни места или далеч от тълпите

Независимо дали в България, или в чужбина, последиците от второ лято с COVID-19 в туризма са видими по много начини. Много от хотелите и къщите за гости, както в популярни курорти, така и встрани от масовите туристически потоци, изобщо не отвориха врати за сезона. Някои от тези, които отвориха, го направиха частично (например, с неработещ басейн или обявена, но несъществуваща заради COVID-19 анимация за деца).

Така туристът често е изправен пред поредица от разминавания между очаквания и действителност. Пътуването това лято изисква непременно да позвъните и да получите потвърждение, че всички описани в сайта на съответното място услуги и атракции наистина работят в периода, когато вие ще сте там. Собствениците се оправдават с пандемията и са прави за себе си, но дори и туристите да влязат в положение, това не променя факта, че не получават това, за което са дошли.

Мотото на това лято спокойно би могло да бъде: "Гъвкавост и липса на очаквания" и ако не друго, много туристи се научиха да приемат промените и станаха по-спонтанни, притиснати от обстоятелствата.

Предимство за ваксинирания турист

Макар ваксинацията да е доброволна, на все повече места по света неваксинираният човек губи достъп до ресторанти, нощни заведения, хотели - т.е. до целия сектор за туризъм и развлечения.

В някои държави това е буквално (Кувейт и някои от емирствата на ОАЕ обявиха забрана за достъп до обществени места на неваксинирани граждани), а в други означава, че при всяко влизане в ресторант тези хора трябва да си правят PCR тест (Франция, Италия).

Всички тези фактори разбиха ваканционните навици на българите и ги хвърлиха в неизвестното. Лавина от негативни отзиви, оплаквания и коментари заливат фейсбук групите, посветени на туризма. Не че това се случва за пръв път и не че българите са перфектните клиенти (нито перфектните собственици!), но във второто лято на пандемията туристите повече от всякога имат нужда да се върнат към илюзорната нормалност на живота си преди COVID-19. Тя вероятно никога няма да се върне.