Наричат го "лятото на реваншисткото пътуване" (на английски "revenge travel").

Не че някой на някого ще отмъщава, но се очаква натрупалото се напрежение от дългите месеци на локдауни, заедно с провалените миналогодишни почивки и събраните спестявания на туристите от западните страни да избухнат в треска за екскурзии веднага щом това стане възможно.

Според проучванията освободените от ограниченията американци, германци и британци са готови да платят повече, да си позволят повече лукс и да почиват по-дълго време, откогато и да било.

Това, наред с все още крехката свобода на движение, няма как да не породи проблеми, някои от които напълно неочаквани. Ще бъде ли това лято почивката почивка или не? Вижте с какво може да се сблъскате:

Липса на свободни места за настаняване

Снимка: iStock by Getty Images
 

Много от големите платформи за резервиране на настаняване предлагат резервация без предварително плащане или с удържане на минимална сума. Именно наличието на тази иначе удобна и финансово безопасна опция може да доведе до проблеми с настаняването и недостиг на места в разгара на лятото. Още в началото на разхлабване на мерките (през март и април) някои от популярните дестинации бяха резервирани на 100% за юли и август. При тогавашната (а и текуща) неяснота, туристите от цял свят предпочетоха да резервират хотел, без да са сигурни дали изобщо ще могат да пътуват до съответната дестинация на съответната дата, като разчитаха, че ще могат да отменят резервацията си, ако обстоятелствата не им позволяват да пътуват. Така туристически дестинации, където има малко на брой хотели и къщи за гости, се оказват недостъпни за желаещите да пътуват в последния момент.

Липсата на налични места за настаняване може да идва и от други източници. Например, стана ясно, че 40% от хотелите на остров Майорка изобщо няма да отворят през лятото на 2021 г., тъй като заради ограниченията, наложени от британското правителство, островът остава недостъпен за британските туристи, които пък са една от най-големите групи почиващи на острова.

Липса на коли под наем

Снимка: iStock by Getty Images

По време на дългите локдауни някои от компаниите за автомобили под наем разпродадоха част от колите си. Липсата на търсене заедно с паралелно вървящите разходи по автомобилите принудиха собствениците да търсят варианти за намаляване на загубите.

Когато туризмът отново залее популярните курорти обаче, може да се окаже, че има сериозен недостиг на коли под наем, алармират от сектора. Продължаващата неизвестност и опасността от нови ограничения заради разпространяващия се индийски вариант на вируса правят компаниите предпазливи в инвестициите и величаването на автопарка. 

Неочаквано дълго чакане на летището

Снимка: iStock by Getty Images

Зависи от броя излитащи самолети и организацията на самото летище, както и от собствения ви късмет, но чакането на летищния терминал може да бъде неочаквано дълго това лято - дори и ако вече сте се настроили, че няма да стане бързо. По данни на Международната асоциация за въздушен транспорт нужното време за чекиране на багаж и преминаване на формалностите преди полет се е увеличило до 3 часа и повече на някои летища. Една от основните причини за това е ръчната проверка на всички изисквани документи, свързани с коронавируса. 

Добра идея е да проверите броя на излитащите полети от вашия терминал преди и след вашия полет и ако се окажете в летищен час пик, да пристигнете дори още по-рано на летището.

Носене на маски на открито

В някои от най-популярните държави, които туристите избират за море през лятото, все още е задължително носенето на маски на открито. Въпреки че се очаква тези ограничения постепенно да отпаднат (в Гърция, Италия и Испания), на други все още са в сила (в Абу Даби имате право да свалите маската си само докато плувате). В горещите летни дни това правило може да развали почивката ви, затова е добре да се информирате какви са изискванията за избраната от вас държава.