Част от парапета на "Моста на изкуствата" (Pont des Arts) в Париж, обрасъл докрай с хиляди "любовни катинари" се срути в неделя следобед, причинявайки евакуацията на моста, съобщи полицейското управление във френската столица, цитирано от АФП.

Името "Мост на изкуствата" (Pont des Arts) идва от старото наименование на Лувъра (Дворец на изкуствата), към който води красивото съоръжение над Сена. Но то е изгубило отдавна първоначалния си вид заради натрупаните с хиляди истински катинари, които влюбените заключват върху парапетите, преди да хвърлят ключа в реката като символ на неразрушима любов. но от тази "неразрушимост" в неделя пострада самият мост.

"Случи се около 17:50 часа. 2,40 м от парапета на моста се сринаха, без да причинят жертви", каза служител в префектурата на полицията.
"Мостът веднага бе евакуиран и затворен".

Този феномен - на заключените от влюбените двойките катинари и хвърления в река Сена ключ - предизвика полемика и вече е част от забележителностите на Париж. Засегната е и кметската институция, която търси "алтернатива на художествената и екологичната солидарност" в тази лудост, която създава "проблеми за безопасността и естетиката".

Обичаят съществува на всички континенти. Има го и в Германия, Русия, Китай, и особено в Италия откъдето тенденцията - или епидемията - "любовни катинари", направени от двойки, които искат да запечатат съюза си, стигна и до "Моста на изкуствата" през 2008 г.  Ограничавани до 2010 г., в крайна сметка катинарите обхванаха всичките 150 метра от парапета и след това се разпространиха и по други парижки мостове.

Смята се, че началото е поставено с книгата (а по-късно и филма) на Федерико Моча "Желая те" (Ho voglia di te), в която героите заключват такъв катинар на моста Милвио в Рим.

Напоследък няколко любовни катинара се появиха и в горната част на Айфеловата кула, пише АФП.