„Остерия Франческана” на ул. „Стелла” №22 е новата голяма забележителност на Модена и хиляди туристи от цял свят се тълпят пред невзрачния малък вход на тясната уличка. Причината е, че това заведение е ресторант №1 в света, според последната класация, огласена преди седмици. Разбира се, не можете просто да минете оттам и да се настаните. Резервациите се правят месеци предварително – за предпочитане 6. Най-евтиното меню е 150 евро, другите са 180 и 210 евро, а ако сами си избирате какво да хапнете, вечерята може да излезе и над 300 евро на човек с виното.

Самият шеф Масимо Ботура, признат за най-добрия майстор – готвач на планетата в момента, понякога поздравява клиентите. Но по-често можете да го видите на две крачки от ресторанта му – на прочутия пазар „Албинели”, откъдето пазарува, защото Модена не е само град на балсамовия оцет, който тук е измислен и се прави най-добре в света. Пазарът е покрит и, освен пъстрите сергии с плодове и зеленчуци, с риба и морски дарове, с цветя и маслини в центъра му, наред със специалните щандове за месо и сирена с ретродизайн в краищата, има и заведения за толкова модната в момента „улична храна”. Класика са „МоцаБела”, „Артиджани ди густо” и другите мънички места за хапване под покрива на онова, което ние бихме определили като „хали” по френски маниер.

Пазарът най-точно показва душата на един град, твърди Масимо Ботура. Част от душата на Модена е една работилница на другия край на центъра на този прекрасен град – точно по диагонал.

На улица „Ферари”, недалеч от прекрасния парк, се намира монтьорското здание, откъдето започва една от най-великите марки в историята. През 1903 г. майсторът си купува един от първите автомобили в Модена, а този град оттогава и досега е с най-висок стандарт в цяла Италия. И докато той работи с него, синът му Енцо направо се влюбва в машината. Като млад вече е автопилот. И то кара колите не на кого да е, а на конструктура Мазерати. Толкова добре ги опознава, че открадва бизнеса на шефа си. По правилото, че или трябва да бъдеш първи, или най-добър, той става властелинът на спортните автомобили, които започва да прави под собственото си име. Сега най-значимите модели от богатата история на „Ферари” са подредени в музея – модерно здание до възстановената стара работилница. На входа му всеки вижда първата кола на фамилията – онази от 1903 г. Входът за музея е 16 евро, но преживяването си заслужава и заради прожектирания филм, от който всеки научава само в картини, без думи, историята на славния Енцо и още по-славния му бранд.

Разбира се, можете да се отбиете и в „Мазерати” – вечната конкуренция в града и в света. С което искаме да подчертаем, че моторите са също душата на Модена. Но голямото й сърце е един човек, почетен с паметник до оперния театър в града, на улицата, водеща от „Ферари” и парка до музея на марката към центъра.

В характерната поза с широкоразтворени ръце е изобразен в точните си пропорции самият Лучано Павароти – най-великият тенор за всички времена.

Нека да напомним, че и ний сме дали нещо на света. И на Модена. От десетилетия тук живее най-голямата ни оперна прима Райна Кабаиванска. В същия този град дълги години живя до смъртта си и феноменалният ни бас Николай Гяуров с втората си съпруга и също звезда на певческото изкуство Мирела Френи.