След като стана ясно, че от 1 май връщането в България ще бъде възможно без сертификат или тест, пътешествията из Балканите стават много по-лесни.

Редица балкански страни също вече отмениха или предстои до дни да отменят ограниченията за преминаване на границите си.

Можете да планирате своята безгрижна лятна почивка или да тръгнете на път още сега, за да се насладите на позабравената радост от пътуването без ограничения.

Вижте до кои балкански страни пътуваме без сертификат и тест:

 

Сърбия

Снимка: iStock by Getty Images

През голяма част от пандемията Сърбия остави сухопътните граници със съседните си държави отворени и достъпни с минимални или никакви изисквания.

Пролетта е чудесно време да си организирате пътешествие с кола из селата на Сърбия. Ако вече много пъти сте посещавали страната, разгледайте нашия списък с малко известни, но изумителни забележителности в Сърбия. Власинското и Завойското езеро са две природни атракции, които се намират близо до българската граница и са подходящи за еднодневни разходки.

Северна Македония

Снимка: iStock by Getty Images

От 19 април 2022 г. преминаването на границата със Северна Македония става без ограничения.

Това е чудесен повод да видите Охридското езеро през пролетта или да отскочите до Скопие за съботна обиколка на кръчмите и калдъръмените улички на старата част на града.

Гърция

Снимка: iStock by Getty Images

От 1 май Гърция премахва ограниченията за преминаване на границата си, както и редица ограничения на територията си. Остава изискването за носене на маски на закрито, за което се очаква да бъде премахнато от юни.

Можете да подготвите обиколка на Гърция с кемпер, да откриете малко познатото лице на страната на брега на Преспанското езеро или да си харесате нови гръцки острови, които да посетите това лято.

Добрата новина е, че още това лято се очаква да бъде отворен нов граничен пункт между България и Гърция при Златоград, който да облекчи трафика по границата.

Албания

Снимка: iStock by Getty Images

Албания премахва ограниченията за преминаване на границата си от 1 май. Това означава, че както и миналото лято, отскачането на море до Албания ще е лесно и безпроблемно.

Ако все още не познавате албанското крайбрежие, вижте 5 от най-красивите плажове в Албания, а почитателите на планините и дивата природа могат да планират обиколка из най-изумителните природни чудеса на Албания... която разбира се, логично завършва отново на плажа.

Румъния

Снимка: iStock by Getty Images

Освен с традиционните си посоки като Букурещ, Сибиу, Брашов, Сигишоара, Румъния може да ви провокира за пролетно пътешествие с кола и с редица необикновени дестинации.

Чували ли сте за мистериозните растящи и размножаващи се камъни? Знаете ли откъде идва името на Моста на лъжите в Сибиу и защо не всеки се престрашава да мине по него? Влизали ли сте в затвора за съпрузи и знаете ли защо е излекувал толкова много бракове през вековете?

Турция

Снимка: iStock by Getty Images

Преминаването на границата на Турция е без COVID ограничения за сухопътните, морски и жп гранични пунктове. Пристигащите със самолет в страната обаче трябва да все още представят тест, сертификат или документ за преболедуване.

Пролетта е време за ранно море, както и най-добрият сезон за изминаване на Ликийския път - 29-дневен пешеходен маршрут, който преминава през планини и плажове, и чудесно време да се качите на влака Източен Експрес.

Ако познавате голяма част от страната, вижте нашия списък с малко известни, но изумителни забележителности в Турция.

Словения

Снимка: iStock by Getty Images

Словения беше една от първите балкански държави, които отмениха всички COVID мерки по границата и вътре в страната.

Държавата е малка и много лесно можете да си направите маршрут, по който да видите най-красивите места в Словения.

Ако все още не сте видели езерото Блед или пещерата Постойна, сега е моментът да го направите.

Черна гора

В Черна гора също влизаме без ограничения. Макар страната да е популярна като лятна морска дестинация заради невероятното си крайбрежие, през пролетта ще имате привилегията да я видите без тълпи от туристи и да имате забележителностите почти само за себе си.

Кипър

Макар за влизане в Кипър все още трябва да представите ваксинационен сертификат или тест, от 19 април са премахнати всички ограничения при преминаване на разделителната линия, която дели острова на Северен Кипър и Република Кипър.