Ситуацията с условията за влизане в различните държави по света е изключително динамична с рекордното увеличение на броя на случаите в Европа и с появата на щама Омикрон на COVID-19.

Повечето държави забраниха влизането на хора, пътували до държави в Южна Африка и затвориха въздушното си пространство за тези страни (Мароко изцяло затвори въздушното си пространство и остави блокирани чужденци на територията си).

Редица страни взеха драстични мерки, като затвориха границите си - сред тях Япония и Израел. Други добавиха изисквания за влизащите на територията им чужденци, като например задължителен PCR тест за всички, дори и за ваксинираните.

Въпреки бързото разпространение на Омикрон обаче, редица държави избират да отворят границите си.

Вижте промените за пътуване, които влизат в сила от декември.

Австрия

Австрия удължи с 10 дни локдауна, въведен заради короронавируса.

Ресорната парламентарна комисия очаквано одобри решението, съобщава БТА.

Така продължителността на ограниченията в страната ще е общо 20 дни, до 11 декември.

На фона на увеличаването на дневния брой на заразените с коронавирус, правителството въведе нов локдаун, който започна миналия понеделник.

Италия

От 6 декември ще бъдат затегнати изискванията за зелен сертификат. Подобно на българския аналог, и в Италия зеленият сертификат доказва, че приносителят му е ваксиниран, преболедувал или тестван наскоро за COVID-19.

От 6 декември опцията за тест ще бъде премахната от зеления сертификат, което означава, че неваксинираните и непреболедувалите няма да имат достъп до почти всички обществени места - хотели, ресторанти и барове на закрито, музеи, нощни клубове, ски лифтове, културни центрове. Също така няма да могат да се качват на влакове, автобуси, фериботи и самолети в Италия. Местните медии нарекоха новата версия на сертификата "супер зелен сертификат".

Новите правила ще важат поне до 15 януари, за да осигурят спокоен коледен сезон на ваксинираните.

Ирландия

От 3 декември Ирландия ще изисква всеки чуждестранен гражданин, който влиза на територията ѝ, да представи отрицателен тест за COVID-19, независимо от ваксинационния си статус и изходната си дестинация.

Ваксинираните лица ще могат да избират между антигенен или PCR тест, а неваксинираните ще трябва да си направят задължително PCR.

Португалия

Във връзка с влошената епидемична ситуация с разпространението на COVID-19 Португалия въвежда нови ограничителни мерки, които влизат в сила от 1 декември 2021 г. и ще важат до 9 януари 2022 г.

При влизане в Португалия гражданите трябва да представят отрицателен резултат от тест за COVID-19, независимо от това дали притежават сертификат за ваксинация. Тестът трябва да е PCR, извършен през последните 72 часа, или антигенен тест, направен до 48 часа преди пътуването.

Влизащите в Португалия граждани могат да представят и Европейски цифров сертификат за COVID-19, но само за:

- TAAN - Тест за усилване на нуклеинова киселина (RT-PCR, NEAR, TMA, LAMP, HDA, CRISPR, SDA и др.) с отрицателен резултат, извършен през последните 72 часа преди качването в първата точка на пътуването;

- Бърз тест за антиген (TRAg) с отрицателен резултат, фигуриращ в списъка на Европейската комисия, извършен през последните 48 часа преди качването в първата точка на пътуването;

- Сертификат за преболедуване на COVID-19, доказано с положителен тест TAAN, извършен преди не по-малко от 11 и не повече от 180 дни.

Остава задължението за всички пътници, пристигащи по въздух на континенталната територия на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или транзит, да попълнят формуляр, който е наличен тук.

Горните изисквания не се прилагат за деца до 12-годишна възраст.

Фиджи

На 1 декември островната държава Фиджи отвори границите си за чуждестранни туристи за първи път от близо две години.

Фиджи спря да приема гости от чужбина през март 2020 г. с надежда да ограничи разпространението на коронавируса и да избегне претоварване на малкото болници.

Сега около 90 процента от пълнолетното население на архипелага е напълно ваксинирано и страната отваря границите си за туристи от ограничен брой държави - Нова Зеландия, САЩ, но и страни, в които вече има установени случаи на варианта Омикрон - Австралия, Япония, Франция, Канада и Великобритания.

Пристигащите от чужбина, напълно ваксинирани и тествани за COVID-19 преди отпътуването, ще трябва да останат три нощи в одобрен от властите курорт и да си направят бърз тест. Те могат да се движат в определени зони, включително баровете и ресторантите на хотелите, както и да се включат в някои еднодневни екскурзии и дейности.

Тайланд

Тайландските власти обявиха, че от 16 декември влиза в сила облекчение на мерките за чуждестранни туристи, като освен ваксинирани, в страната без задължителна карантина ще могат да влизат и преболедували лица, ако имат поставена поне една доза ваксина.

В момента отворени за туристи са само няколко провинции на страната. Ако някой иска да обикаля и други провинции в Тайланд, трябва първо да прекара 5 дни в съответната провинция на пристигане (досега срокът беше 7 дни)

Саудитска Арабия

От 4 декември Саудитска Арабия облекчава мерките за влизане в страната, като в крлаството свободно могат да влизат граждани от всички държави по света, дори и ако имат поставена само една доза ваксина. Въпреки това засега остава изискването за 3 дни задължителна карантина при пристигане на чужденците.

Австралия

Заради Омикрон Австралия ще забави с две седмици отварянето на границите си за чужденци, което беше планирано за 1 декември за хора, които изпълняват изискванията за определен тип визи. Допълнителното време ще даде време на австралийските власти да изследват новия вариант на коронавируса и да вземат решение как да действат.