Ново проучване около мистичните руини на Мачу Пикчу в Перу установява, че вероятно името, с което наричаме прочутия град на инките през последните сто години, е грешно. Той най-вероятно се е наричал или Хуайна Пикчу или само Пикчу. На езика на местните кечуа "мачу" означава "стар", а "хуайна" - "нов".

Автори на проучването са историкът Донато Амадо Гонзалес от перуанското министерство на културата и археологът Браян Бауер от университета в Илинойс Чикаго.

Според тях, когато американският изследовател Хайръм Бингам III открива останките на града през 1911 г., в описанието на находката си споменава както "мачу", така и "хуайна".

Добре документирано е, че за града се е знаело много преди Бингам да покаже мястото пред света. На карти от 19-и век и на документи от 17-и век мястото е обозначено или само като Пикчу, или като Хуайна Пикчу. Има и ясно "споменаване на древния град на инките Хуайна Пикчу в документ от 1715 г., а в много по-ранен документ от 1588 г. се казва, че някои от обитателите на района Викабамба искали да се завърнат в град Хуайна Пикчу, където се надявали, че ще могат да изповядват своята религия", се казва в проучването.

В атлас, издаден през 1904 г., седем години преди идването на Бингам, останките на града на инките са отбелязани като Хуайна Пикчу. "Няма никакво съмнение за това", коментира Амадо Гонзалес.

Според изследователите е имало "първоначално недоразумение при споменаването на местните топоними по време на първото посещение на Бингам, което е било сляпо повтаряно през последния век".

Макар около съдбата на Мачу Пикчу все още да има много въпросителни, се смята, че градът е основан от инките през 15-и век, преди да бъде изоставен през 16-и век, когато испанците завладяват империята на инките. Днес руините на легендарния град се посещават от милиони туристи годишно, като перуанското правителство наложи дневно ограничение на броя на посетителите заради опасност прекалено големият брой хора да доведе до унищожаване на обекта.

Въпреки новите открития, не е много вероятно най-известната перуанска забележителност да смени официално името си. "Може да не е било Мачу Пикчу за инките, но сега е Мачу Пикчу за света", коментира Амадо Гонзалез.