Световният ден на разходката (Go For a Ride Day) се отбелязва всяка година на 22 ноември.

Това е празник на свободата на придвижване, независимо дали харесвате шофирането, летенето, карането на колело или изминаването на дълги километри пеша.

История на Световния ден на разходката

22 ноември е дата, която е свързана с важни събития от еволюцията на придвижването на човека - от сноумобили до самолети. На тази дата през 1927 г. американецът Карл Елиъсън получава своя патент за сноумобил.

През 1935 г. е доставена първата въздушна поща от двете страни на Тихия океан - от Калифорния до Манила.

А през 1977 г. е първото летене на свръхзвуковия пътнически самолет Конкорд, преди да бъдат пуснати редовни линии от Лондон до Ню Йорк.

Как да отбележите Световния ден на разходката

Този ден ни напомня каква невероятна свобода на придвижване имаме днес, в сравнение с нашите предци преди 150 години например, които през целия си живот рядко са стигали по-далеч от родното си място или съседното село.

Изберете любимото си транспортно средство и отбележете с благодарност възможностите, които имаме.

Ако обичате да шофирате, качете се на колата и отскочете за вечеря до близко градче или до място, на което не сте били от години. Спирайте за снимки край пътя, пуснете си любимите песни за изпът. Днес е добър ден да си изберете официален химн за пътуване, с който да започвате всяко шляене с кола.

Ако предпочитате да сте на две гуми, яхнете колелото и покарайте из съседен квартал или до любимо място с гледка в планината.

Ако имате лодка, направете си пикник на борда във водата.

Ако точно днес ще летите със самолет, този празник е идеалният повод да си поръчате чаша вино на борда и да си кажете наздраве с облаците.

Винаги можете да се качите и на влака. За да е наистина специално и празнично, изберете теснолинейката за баааавно и унасящо ту-туф, ту-туф по релсите през три планини.

Нека самото пътуване, а не крайната дестинация, бъдат причината да се движите днес!