Природен парк Беласица вече е по-достъпен и лесен за ориентиране, след като се сдоби с интерактивна карта на маршрутите, подходящи за изминаване с колело и пеша. 

В интерактивната онлайн карта има 27 пешеходни и 17 маршрута за планинско колоездене в планината Беласица. Целта на картата е да популяризира природния туризъм в района и да събере на едно място всички познати маршрути. Всеки маршрут е с различна трудност, продължителност и цел, като съдържа подробно описание, GPS следа, височинен профил и снимки. За по-добра ориентация маршрутите са визуализирани върху Google картна подложка.

Маршрутите обхващат много от интересните места в района с всичките му природни, исторически, културни и други забележителности.

Туристите, приели някое от 44-те пешеходни и велопредизвикателства, ще могат да посетят емблематични места като прохода Демир капия, Самуилова крепост, местността Вадиоч, Бялата чешма, да се насладят на неповторимата красота на горите, водопадите и реките на Беласица, да се изкачат до върховете Конгур, Радомир и Тумба и да се запознаят с богатото биологично разнообразие на планината.

Картата ще отведе посетителите и до места, където те могат да научат повече за историята, обичаите, традициите и вкусните ястия на осемте села, сгушени в Подгорието – Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене. В описанията и GPS следите не са пропуснати и местата за хранене и настаняване, през които маршрутите минават.

Интерактивната онлайн карта е изработена по проект „С раница и колело в Беласица“ на Българска фондация Биоразнообразие съвместно с Дирекция на природен парк „Беласица“. Авторите на проекта напомнят на посетителите винаги да проверяват дали GPS устройствата им са с напълно заредена батерия и за всеки случай да носят и хартиена карта със себе си. 

Интерактивната карта на Беласица можете да видите тук >>.