Туристите внасят живот и допълнителни приходи в общинските каси. Но когато броят им стане твърде голям, и парите нямат значение. Любими туристически дестинации в Европа предприемат сериозни мерки срещу масовия туризъм.

Рим: Не сядайте на Испанските стълби!

Ако сте в Рим и решите да поседнете на Испанските стълби, рискувате да бъдете глобени с 400 евро. През лятото на 2019 общинският съвет наложи забрана за сядане върху известните стъпала. Причината: туристите оставят следи от храна и напитки, а и седейки, те закриват гледката към забележителността. Рим е един от най-посещаваните градове в Европа и вече предприема мерки срещу масовия туризъм.

Барселона: Да се разхождате на спокойствие по "Ла Рамбла"?

В Барселона тълпи от туристи буквално се блъскат един в другиго на известната пешеходна улица "Ла Рамбла". За да ограничи наплива им, вторият по големина град в Испания забрани строителството на нови хотели и наложи по-строги правила за наемите на ваканционни жилища. Жителите на 1,6-милионния град вече сериозно страдат от изключително високите наеми и навалицата.



Венеция: такси за краткосрочните туристи

Венеция има около 260 000 постоянни жители. А годишно посреща около 30 милиона туристи. Гостите, които идват на еднодневни посещения в красивия град, са смятани за най-неблагодарни: тъй като са за кратко, те харчат малко, но пък заливат улиците и площадите. Затова Венеция реши да въведе такса за крактосрочните туристи - те трябва да плащат до 10 евро, за да влязат в града.

Дубровник: Игра на туристи



Американският сериал "Игра на тронове" има множество фенове. Много от тях искат да видят на живо местата, на които е заснет. А едно от тях е хърватският град Дубровник. Туристите обаче вече са се превърнали в бреме за местните хора. На ден пристигат повече 10 000 туристи, които разглеждат основно старата част на града. За 2000-те жители на квартала обаче това е твърде много.

Амстердам: Никакви нови хотели!


През 2018 година Амстердам, който има едва 820 000 жители, е бил посетен от около 19 милиона души. За да ограничи прииждащите тълпи, градската управа взе строги мерки: в центъра на града е забранено отварянето на нови хотели и магазини за сувенири. А круизният терминал трябва да бъде преместен в покрайнините на града.



Халщат: стотици туристически автобуси


Как ли се живее в село с 770 жители край тихо езеро сред живописен пейзаж? Вероятно много добре. Ако обаче на това място всяка година пристигат около 1 000 000 туристи с 20 000 автобуса? Това надали е приятно за местните хора. Всъщност, точно това се случва в австрийското село Халщат от няколко години насам. То е особено популярно сред азиатците.