Представете си да прекарвате половината година на прекрасно и слънчево място, близо до плажа, с изобилие от студена сангрия и гореща паеля във всички заведения около вас. Бюрократичните спънки са способни да откажат и най-големите оптимисти да се преместят да работят в друга страна, дори и самата им работа да им позволява да живеят където и да е по света, където има добър интернет.

Малко след началото на пандемията много държави обявиха специални визи и програми, с които целяха да привлекат дигитални номади и работещи дистанционно хора на територията си. Продължителността на тези разрешителни беше между 6 месеца и 2 години.

Макар да минаха почти две години от началото на пандемията, Испания се включва в този списък с нови правила, които целят да привлекат дистанционно работещи чужденци в страната.

Благодарение на новата виза за дигитални номади желаещите, както граждани на ЕС, така и на трети страни, ще могат да живеят и работят в Испания до шест месеца годишно, без да е нужно да се регистрират.

Министърът на икономиката на Испания Надя Калвино, обяви, че таксите за регистрация ще бъдат отменени, а създаването на нови компании ще бъде улеснено.

Снимка: iStock by Getty Images

Мярката има за цел да подкрепи създаването на стартъпи в страната, които са "основата на новата дигитална икономика, създават висококвалифицирани работни места и имат голям потенциал за растеж," допълва министър Калвино.

Миналия месец румънските власти обявиха, че също планират да въведат специална виза за дигитални номади. Схеми за такава виза вече са в сила в няколко други европейски страни - Хърватия, Чехия, Естония, Исландия и Германия.