Властите в отделните страни от Европейския съюз имат право да принуждават авиокомпаниите да компенсират пътниците при по-продължителни закъснения на полетите им, постанови днес Съдът на Европейския съюз, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Съдебното решение се отнася за националните власти, които отговарят за защитата на правата на пътниците в случаите, при които "дадена страна от ЕС е предоставила на определена институция правомощия за тази цел", се казва в решението на най-висшия съд на ЕС.

Съдебното решение се основава на случай, при който полет от Ню Йорк до Будапеща е забавен с повече от 3 часа. Институцията в Унгария, която отговаря за защитата на правата на пътниците, е наредила на авиокомпанията да плати на всеки пътник от забавения полет компенсация в размер на по 600 евро.

Авиопревозвачът завежда дело срещу това решение с мотив, че само съд в дадена страна може да разпореди изплащането на подобни компенсации. Съдът на Европейския съюз отхвърля този иск и постановява, че национална институция, като агенция за защита на потребителите, може да принуди дадена авиокомпания да плати компенсация.

Все пак, Съдът на ЕС в Люксембург подчертава, че и пътниците, и авиокомпаниите имат право да обжалват пред съд решенията на националните власти.