С много нови открития завършват тазгодишните разкопки от крепостта Урвич.
Над 30 монети от 4-5 век след н.е. са открити досега. Сред тях е новоткритият златен солид от времето на император Марциан, съобщи проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките на средновековната крепост "Урвич", близо до с. Кокаляне.

Буквално в последния ден на разкопките за тази година е открита монетата от типа солид. Тя е рядко срещана, изработена от 23-каратово злато с тегло 4,5 грама.
От двете й страни са изобразени император Марциан и римската богиня на победата Виктория. Монетата трябва да е от 5 век, тъй като Марциан е управлявал от 450 до 457 година и е известен с битките си с хунския вожд Атила.
Учените предполагат, че заедно с други монети е златния солид е бил заровен в Урвич, за да бъде спасен от ордите на Атила.

Сред тазгодишните находки в крепостта има и т.нар. екзагии  - римски тежести, с които се измервали ценни метали. Това навежда археолозите към хипотезата, че в Урвич е имало римска митница. Крепостта е близо до пътя Виа Диагоналис и е възможно там пътниците да са плащали мито и да са обменяли монети.

Намерени са и находки от тракийския период, включително бронзова гривна и връх на стрела, който бил използван от траките като парична единица, преди да бъдат въведени монетите.

Археолозите Николай Овчаров и Бони Петрунова предполагат, че на хълма е имало и тракийско светилище. Най-много са обаче находките от Средновековието и османския период.

Овчаров съобщи за идеята да се създаде инициативен комитет за възстановяване на главната църква на крепостта Свети Илия, както и цялостна реконструкция на манастира "Паисий Хилендарски".

"Радостното е, че кметовете на околните общини застават зад този проект и го подкрепят, което е изключително важно", коментира Овчаров.

Той посочи, че досега е разкрито цялото западно крило на манастира - трапезарията, магерницата, а тази година е разкопано и южното жилищно крило. Открит е и входът на манастира, както и вратната кула.

През 13-14 в. крепостта продължава да функционира и е една от най-важните средновековни крепости, пазещи пътя към София, посочи археологът. По думите му през 1382-83 крепостта е превзета от османските турци, но животът там не прекъсва, а се развива.

В Османския период Урвич се превръща в ръкописен център, гнездо на християнството и българщината, а манастирът се е един от най-важните места около София, посочи Овчаров.

Той съобщи още, че сред откритията от Урвич има керамика, средновековни стрели и късноримски ключ, който се е носил на врата

Преди дни кметът Йорданка Фандъкова заяви, че Столичната община ще търси финансиране, за да превърне крепостта Урвич в привлекателна истическата дестинация край София.
Крепостта Урвич е част от софийската Мала Света Гора. До там се стига по пътя за Самоков и се завива при отбивката при паметника на трудовака. Не е достъпна с коли, а само с джип или пеша. До момента Столичната община е вложила 160 хил. лева за три години от програма "Култура".