Кабинният персонал на нискотарифния испански превозвач "Иберия експрес" (Iberia Express), собственост на авиационната група Ай Ей Джи (International Airlines Group - IAG), планира да стачкува от 28 август до 6 септември, се посочва в съобщение на синдикатите, публикувано днес и цитирано от Ройтерс. Това е поредният трудов спор, произтичащ от турболентното възстановяване на сектора, предаде БТА.

Стачката в "Иберия експрес", подкрепена от Общия съюз на трудещите се (USO) и Независимия синдикат на кабинния персонал на въздушните линии (Stcipla), следва няколко стачки в Испания и други европейски страни на фона на оплакванията на персонала за заплатите. Исканията на служителите са породени от покачващите се разходи за живот и влошените условия на работа с оглед бума на пътуванията след свалянето на пандемичните ограничения. Говорител на "Иберия" не е отговорил на телефонното обаждане за коментар.

"Иберия експрес" обслужва маршрути на кратки и дълги разстояния от Мадрид до над 40 европейски града.

Кабинният персонал иска по-добри условия на работа и увеличение на заплатите, за да се компенсира влиянието на инфлацията, обявиха в съвместно комюнике двата синдиката.

"Много сме разочаровани от управлението на "Иберия експрес", което показа, че не държи на думата си и не уважава служителите, които се бориха, за да задържат компанията на повърхността", се посочва в комюникето.

Служителите във въздушния сектор загубиха част от доходите си по време на пандемията, като много от тях бяха на временна заетост,а някои бонуси бяха спрени.

След като пътуванията се възстановиха неочаквано бързо, много авиокомпании се оказаха с недостиг на персонал.

Стачката на "Иберия експрес" е поредната в Испания след протестните действия на кабинния персонала на "Райънеър" (Ryanair), най-голямата авиокомпания в страната по брой пасажери и на "изиДжет" (easyJet) през лятото.

Част от кабинния персонал на "Райънеър" стачкува вече трети ден тази седмица, но влиянието върху въздушния трафик е умерено, тъй като няма отменени полети, а няколко десетки се движат със закъснение.

Персоналът на "Райнеър" планира да стачкува до януари, припомня Ройтерс.