Испания е една от най-посещаваните страни в света и много от туристите се завръщат там отново и отново, като с всяко следващо пътуване се чувстват все повече в свои води. Ако обаче ви предстои за пръв път да стъпите в страната, ето някои от основните грешки, които може да направите.

Искате да вечеряте твърде рано

В Испания времето за ядене се различава от повечето европейски страни. Испанците не обядват преди 14 часа и дори не си и помислят да излязат на вечеря преди 20 часа, защото така или иначе ресторантите не са отворен толкова рано. Много от местните вечерят дори след 21 часа.

Всъщност, за късната вечеря на испанците си има интересно и много конкретно обяснение - от повече от 70 години те живеят в "грешната" часова зона (прочетете цялата история ТУК >>>).

Поръчвате паеля за вечеря

В Испания паелята се смята за обяд и хората (освен туристите) не я поръчват за вечеря. Местните предпочитат по-засищащи и големи ястия на обяд и по-леко хапване за вечеря.

Снимка: iStock by Getty Images

Мислите, че в цялата страна се говори испански

На пръв поглед е логично в цяла Испания да се говори испански, но в зависимост от това в кой регион се намирате, често има друг местен език. Официалният език в страната е кастилски испански, който е зависимост от града, в който се намирате, може да се говори наред с каталонски, баски, галисийски или валенсиански (смятан от мнозина за диалект на каталонския).

Не внимавате за туристически капани

Както на всяка популярна туристическа дестинация, и в Испания в оживените туристически зони са заложени капани за онези чужденци, които не са подготвени. Следвайте правилата, които важат почти навсякъде по света - избирайте заведения далеч от главните забележителности, за да не платите двойна цена за ядене, което е с два пъти по-лошо качество. Винаги гледайте цените на напитките в менюто, тъй като често евтините ястия вървят в комплект с космически цени за вода или чаша вино. Дръжте портмонето и ценностите си близо до тялото и винаги под око. И т.н.

Снимка: iStock by Getty Images

Искате да видите големите забележителности без предварително купен билет

Преди пандемията (и съвсем скоро отново) някои от големите забележителности в страната бяха невъзможни за посещение, ако нямате резервиран отрано билет. Според ООН Испания е втората най-посещавана страна в света за 2019 г. - не можете да очаквате, че забележителностите работят само за вас. В пълна сила това важи за Саграда Фамилия, двореца Алхамбра, Музеят на Пикасо и парк Гюел.

Оставяте пазаруването за следобед или за неделя

На повечето места в Испания магазините затварят между 14 и 17 часа. Прочутата испанска сиеста не е само мит и ако искате да пазарувате точно тогава, ще трябва да се придържате към центровете на големите градове, където може да има някои магазини, които работят. Магазините за сувенири също работят следобед на много места.

По същия начин неделя е ден, в който повечето испанци си почиват, а повечето магазини и ресторанти са затворени. Някои ресторанти може да отворят за обяд. Някои заведения на работят и в понеделник, така че е добре да проучите къде можете да се храните в тези дни.

Снимка: iStock by Getty Images

Носите джапанки където и да е извън плажа

Вземете си удобни сандали или обувки и оставете джапанките само за плажа. Испанците са известни като лежерни и непретенциозни хора и като цяло никой няма да ви каже нищо - просто отдалеч ще си личи, че сте туристи.