Ако планирате да пътувате в страни от ЕС след 1 февруари 2022 г., проверете датите, на които е поставена втората доза от ваксината ви. Според новото правило всички държави от ЕС ще приемат за преминаване на границите си ваксинационни сертификати на лица с поставена бустерна доза най-много 270 дни след поставянето на втората доза ваксина.

На практика това означава, че ваксинационните сертификати ще изтичат 9 месеца след втората доза и няма да могат да се ползват за пътуване. Валидността на сертификатите ще бъде удължена веднага щом лицето бъде имунизирано с бустерна доза.

Промяната е резултат от прието решение от Европейската комисия на 21 декември 2021 г. Според комисията така ще се осигурят еднакви и предвидими правила за пътуване в рамките на ЕС и Шенген. Промяната важи само за пътуване между държавите, като всяка страна определя правилата на собствената си територия, когато става дума за посещение на места на закрито, събития и други.

Какво става, ако имате поставени две дози, но нямате бустерна доза?

Тези, които нямат поставена бустерна доза, ще бъдат третирани като неваксинирани и ще трябва да използват другите възможности за минаване на границата - представяне на документ за преболедуване (Внимание! В различните държави той важи за различен срок, в някои едва 3 месеца!) или отрицателен PCR или антигенен тест. За пътуване до някои държави ще се наложи да си направите PCR тест преди отпътуване, в други - след пристигане, в трети - и двата или дори да останете под карантина.

Ако държавата, от която пътувате, е в списъка с високорискови страни, е възможно и да ви бъде отказано минаване на границата.

Ще трябва ли да си слагате бустерна доза на всеки 9 месеца, за да пътувате?

Засега сертификатите, издадени след поставянето на трета (бустерна) доза, няма да имат срок на валидност. На тях просто ще е отбелязано, че лицето е с поставена бустерна доза. Към момента няма достатъчно доказателства за това колко дълго е активна защитата след поставена бустерна доза, затова и не е регламентирано тя да трябва да се подновява постоянно.

Добре е да знаете обаче, че отделните страни ще могат да налагат на територията си други мерки по своя преценка. Например, ако искате да седнете в заведение, да посетите музей или да се возите в обществения транспорт, може да се изисква по-скорошна имунизация.

Препоръката на европейските власти е страните членки да се въздържат да прилагат такива мерки, тъй като това ще създаде объркване и хаос в правилата.

Кои страни са изключение от правилото

Макар ЕК да препоръчва да се приемат еднакви правила, страните в ЕС все пак могат да въвеждат и различни правила на територията си, както и да въведат мярката по-рано от 1 февруари. В някои държави периодът на валидност на сертификата без бустерна доза е дори по-кратък от 9 месеца.

Например в Латвия сертификатът е валиден 5 месеца за тези, които са си поставили еднодозова ваксина. За хората с двудозова ваксина валидността остава 9 месеца.

От 15 февруари в Унгария валидността на сертификатите ще е шест месеца.

В Гърция сертификатите за ваксинация ще са валидни 7 месеца, независимо от вида ваксина, като след това ще се изисква поставяне на бустерна доза.

Междувременно редица страни в ЕС намаляват задължителната карантина за чужденци, пристигащи от рискови райони от 10 на 7 дни. Това вече направиха Литва, Швейцария, Естония, Исландия, Словения.