Януари, януари, о, месец на студ! Мечтан за едни и ненавиждан от други.

Вариантите за пътешествия през януари са многобройни и за всеки тип пътешественик има по нещо вълнуващо в някое крайче на света.

Дали ще са полярните нощи, в които туристите очакват да зърнат Северното сияние, или бягство на юг, за да смените сезона - вижте кои са седем от най-добрите места, на които можете да пътувате през януари 2022 г.

 

В Скандинавия за Северното сияние

Снимка: iStock by Getty Images

Северна Европа е сред по-леснодостъпните места, от които може да се наблюдава Северното сияние тази година. Ако все още не сте виждали с очите си невероятното природно явление или искате отново да преживеете вълнуващите гледки под северното небе, отправете се към полярните зони на Норвегия, Финландия или Исландия.

Прочетете и къде в Скандинавия са най-добрите места за наблюдение на Северното сияние >>>

Навсякъде, където има Чайнатаун - за Китайската нова година

Снимка: Getty Images

Подготовката за Китайската нова година тече с пълна сила. На 1 февруари китайците ще посрещнат Годината на Тигъра, а навсякъде по света, където има големи китайски общности, вече започнаха фестивали, посветени на голямата котка.

 

 

На топло за лекуване на следпразничната депресия

Снимка: iStock by Getty Images

Неизбежно е. След коледната и новогодишна еуфория, подаръците, приятелите и дългите почивни дни идва януари със своите сякаш безкрайни и сиви работни дни.

Депресивните състояния след празниците са отдавна доказан факт един от начините да се справите с тях е да избягате на някое топло място, където по време на нашата зима е блажено и безгрижно лято. Вижте 5-те дестинации за бягство от зимната депресия >>>.

На ски в Европа или у нас

Снимка: iStock by Getty Images

Ски курортите в почти цяла Европа са едни от местата с най-сериозни ограничения тази зима. Почти навсякъде се изисква зелен сертификат, като на повечето места неваксинирани или непреболедували COVID-19 изобщо не се допускат в лифтовете, заведенията и хотелите в ски курортите. В България ограниченията са доста по-малко и големите курорти обявиха успешно начало на сезона.

Вижте и кои са най-добрите ски курорти в съседна Турция >>>

На среща с Голямата петорка в Африка

Снимка: iStock by Getty Images

Голямата петорка е легендарната компания от диви животни в Африка, които някога са били мечтани трофеи за ловците, а днес - бленувана гледка за туристите: лъв, слон, носорог, леопард и бивол. През последните години Кения се наложи като разнообразна дестинация, която предлага възможност не само за сафарита, но и за луксозна зимна плажна почивка. Южна Африка е друга дестинация с много на брой национални паркове и възможности за наблюдение на животните. Танзания е трети вариант, като посещението на националните паркове в страната може да се комбинира с почивка на остров Занзибар.

На отдавна мечтаното пътешествие

Снимка: iStock by Getty Images

Историята на Пламена, Антон и 3-годишната им дъщеря Ева, които вече месец обикалят с колела из Мексико, доказва, че пандемията не е извинение човек да отлага осъществяването на мечтите си. Дълги пътувания до далечни дестинации без план, маршрут и крайна дата може да се окажат много по-подходящи за сегашните времена, отколкото си мислите.

В гората за връщане на баланса

Снимка: Fredrik Schlyter/imagebank.sweden.se

Шведите имат много специална връзка с гората и природата като цяло и могат да бъдат вдъхновение за всеки, потънал в безвремието на градския живот. Независимо дали ще се разходите за час-два до най-близката гора до дома си или ще си подарите зимно горско бягство за няколко дни, януари е добро време да започнете да прекарвате повече време на чист въздух. Така или иначе вероятно го имате и в списъка си с новогодишни обещания.