В тазгодишната класация на организацията "Интернационс", която прави анкети сред хората с неавстрийски корени, Виена отново се нарежда сред градовете с най-добри условия на живот. Но "Експат сити ренкинг 2022", както се нарича класацията, нарежда и тази година австрийската столица на последно място в категорията "дружелюбност".

В допитванията през последните години лошото настроение на виенчани нарежда града на Дунав назад в класацията. Тази година Виена заема 27-о място сред 50 града в света (през 2021 година й бе отредено 14-о място от 57 града).

Австрийската столица е напред в класацията в категориите "туризъм и транспорт" (първо място) и "здравеопазване и добро благополучие" (второ място). Живеещите във Виена хора от други страни характеризират градския транспорт като добре организиран (97 процента) и достъпен. Много висока е и оценката на медицинското обслужване и чистотата на околната среда. Виена не е възприемана като особено скъп град и заема девето място в индекса за лични финанси.

Индексът "аклиматизация" е голям минус-пункт, Виена се нарежда на последно място. И в категорията "дружелюбност" градът е последен в класацията. Хората, дошли във Виена от други държави, описват виенчани общо като недружелюбни и особено недружелюбни към чужденците.

Повече от половината от анкетираните (54 процента) са заявили, че им е трудно да се сприятелят с виенчани, а 32 на сто са се чувствали нежелани. По този въпрос градът също е на последно място.

Любимият град за пришълците е Валенсия, която се нарежда на първо място в анкетата, попълнена от 11 970 преселници, следвана от Дубай и Мексико.