Париж е цяла вселена и ако ви предстои да посетите френската столица за първи път, бързо ще разберете колко малко можете да видите, дори и да сте си отделили седмица или две.

Може би първото и най-важно нещо, което трябва да приемете, е фактът, че ще успеете да опознаете само миниатюрна част от Града на светлината. Вероятно имате план кои музеи, галерии и паркове искате да видите, по кои улички да се разходите и в кои легендарни квартали да пиете кафе с кроасан.

Неизменно докато сте там, ще попадате на нови и нови места, които просто няма как да подминете (чували ли сте за тайното лозе на Монмартър - най-старото останало в центъра на Париж?). Приемете, че това е първата ви среща с града и ѝ се насладете.

Ето и още няколко полезни съвета.

1. Поздравявайте навсякъде с "Бонжур!". Независимо какво мислите за произношението си, простичкият поздрав на френски ще ви отвори много врати във френската столица. Използването на френския поздрав е за предпочитане пред английския и със сигурност ще бъде оценено от местните хора, с които ще се срещнете на касите на музеите, в кафенетата и хотелите.

2. Пазете билета от метрото. Парижката система на метрото изисква да маркирате билета си не само на влизане, но и на излизане от метрото - в противен случай се смята, че сте пътували без билет. Ако не планирате да ходите в покрайнините на града, така или иначе метрото не ви е нужно. Основните забележителности се намират близо една до друга, безцелните разходки бързо ще се превърнат в едно от любимите ви преживявания в града, а самите метростанции в центъра така или иначе са разположени много близо една до друга (средното разстояние между две станции на парижкото метро е малко над 500 м).

Снимка: iStock by Getty Images

3. Изберете внимателно сезона, в който ще дойдете. През пролетта и есента обикновено е най-мрачно и дъждовно и тогава туристите са по-малко. През зимата периодите около Коледа и Свети Валентин са пикови, но като цяло посетителите са по-малко. През лятото има най-много туристи, а в летните дни се стъмва късно. В града има много неща, които можете да правите както на открито, така и на закрито, така че на практика няма неподходящо време да бъдете в Париж. Големите разпродажби в магазините са през януари и юли.

4. Не се ограничавайте само до ходене пеша - можете да разгледате Париж с лодка по Сена, на колело под наем, дори с ферари под наем. Ако ви се иска да покарате колело на спокойно и красиво място, вземете под наем от тези, които се предлагат в двореца Версай.

Снимка: iStock by Getty Images

5. Ако сте под 26 години и гражданин на ЕС, можете да влезете безплатно във всички държавни музеи в Париж (това включва почти всичко, дори и Лувъра). Достатъчно е да покажете личната си карта.

6. Париж е магнит за туристите, но също така и за джебчиите. Дръжте портфейла и телефона си на сигурно място (никога в заден или отворен джоб), особено на претъпкани места като големи забележителности.

7. Ако държите да видите някои от най-посещаваните забележителности, ще ви трябва предварителна подготовка. Резервирайте билетите си за Айфеловата кула, проверете кога има най-малко хора в Лувъра (следете кога ще бъде възобновено удълженото работно време на музея в сряда, петък и първата събота на месеца, когато посетителите са много по-малко), проверете за билети и специални карти, които ви дават право да прескочите опашките и направо да влезете (обикновено са по-скъпи, но пък ви спестяват време за чакане, което може да достигне до 2-3 часа в пиковия сезон). Музеят Орсе, Парижките катакомби и центъра Помпиду са също сред местата, пред които се вият дълги опашки и ако дойдете късно, може да не успеете да влезете.

Снимка: iStock by Getty Images

8. Париж е град, в който можете да си направите пикник почти навсякъде. Големите паркове, Марсово поле под Айфеловата кула и бреговете по цялото поречие на Сена се превръщат в огромна пикник зона във всеки един слънчев ден - както за туристите, така и за парижаните. Вземете си бутилка вино, деликатеси и багета и се отдайте на малките радости в живота по френски.

9. Ако ви се пие кафе, имайте предвид, че подобно на големите италиански градове, и в Париж може да има различни цени за кафе, изпито на бара и такова, на което се наслаждавате на маса в заведението.

10. Оставете си време да бъдете това, което французите наричат "flaneur" - човек, който се разхожда безцелно и просто наблюдава света.