Това, че Париж е смятан за едно от най-романтичните места на света, далеч не е преувеличено.

Комбинацията от история, изкуство, кралски легенди, невероятна архитектура, изискана кухня и едни от най-добрите вина означава, че всяка двойка може да открие своето съвършено романтично парче от многоликия град.

С наближаването на празника на любовта сме ви подготвили поредица от пътеводители за двама из някои от най-известните романтични градове на Стария континент.

Харесайте си гледка, купете си самолетни билети и изберете къде да си кажете "Обичам те" в Париж.

 

Люксембургските градини

Снимка: iStock by Getty Images

Люксембургските градини се намират в сърцето на Париж и макар винаги да са пълни с местни и туристи, също така винаги може да си намерите някое отдалечено ъгълче с повече усамотение. Фонтани, статуи, декоративни храсти и милиони цветя - това е съвършеният фон за романтична разходка.

Градините затварят един час преди залез слънце.

Парк Бют Шомон

Снимка: iStock by Getty Images

Този парк не е сред най-популярните сред туристите в Париж, и особено сред тези, които посещават френската столица за първи път, но е любимо място на местните и на ценителите на по-закътаните места. Намира се в североизточната част на Париж и е разположен върху хълмиста повърхност и е украсен с езеро, водопад и пещера.

На 50 м над водите на езерото се издига Храмът на Сибил, издигнат по модел на Храма на Веста в Тиволи, Италия. Около храма, който разкрива чудесна панорамна гледка, и в самия парк ще видите предимно двойки.

Айфеловата кула

Снимка: iStock by Getty Images

Айфеловата кула се е превърнала в един от символите на любовта, без в изграждането или символиката ѝ да има нещо романтично. Може би дължи славата си на факта, че е най-разпознаваемата забележителност в и без това романтичния Париж или на невероятните гледки, които се разкриват от кулата към покривите и улиците на Париж. Ако искате да превърнете посещението си на кулата в наистина незабравим спомен за двама, резервирайте маса за вечеря в един от ресторантите на кулата или в бара за шампанско. Ресторант "Жул Верн" не само има една звезда Мишлен, но и е едно от най-популярните места в Париж за предлагане на брак. Вечеря за двама започва от 200 евро на човек, а обяд - от 135 евро на човек.

Лятно време имате и далеч по-достъпен вариант - пикник с бутилка вино, прясно изпечена франзела и френски сирена под Айфеловата кула.

Круиз и вечеря по Сена

Снимка: iStock by Getty Images

Всеки град, който разполага с голяма плавателна река като Сена има сигурен коз за търсачите на романтика - круиз по залез. Качете се с любимия човек на борда на някое от корабчетата, които плават по реката, и се насладете на гледките към светлините на града, които една по една пламват с угасването на деня. Много кораби предлагат и вечеря с тристепенно меню на борда. Цените са между 80 и 200 евро на човек според менюто и продължителността на круиза.

Крайбрежието на Сена

Снимка: iStock by Getty Images

През топлите сезони крайбрежието на Сена се превръща в най-големия пикник в Париж - всяко кътче се заема от влюбени двойки, приятелски групи или семейства, които разполагат одеялата си или подреждат сандвичи и бутилки вино направо на земята. Пешеходната зона край реката, както и многобройните мостове, които я прехвърлят, са се превърнали в легендарно място за размяна на целувки.

Стената на любовта

Снимка: iStock by Getty Images

През 2000 г. на един малък площад в Монмартър се появява Стената на любовта, която и до днес привлича немалко влюбени, дошли да потърсят заветното "обичам те" на родния си език. Авторите на стенописа, Федерик Барон и Клер Кито, изписват фразата на 250 езика и диалекта, включително и на български.

Дворецът Версай

Снимка: iStock by Getty Images

На около час път от Париж дворецът Версай си струва да му отделите време не само като една от най-посещаваните забележителности в Париж, но и като място, което с орнаментирания си разкош, легендарните си любовни истории и просторните си градини е романтика в чист вид.

След като се разходите ръка за ръка сред кралския лукс на Огледалната зала и кралските апартаменти, изследвайте градините. Можете да се разхождате пеша под тунели от дървета, да покарате колело или да се качите в лодка.

Мостът на изкуствата

Снимка: iStock by Getty Images

Откраднете си целувка на Моста на изкуствата (Пон дез Ар) - едно от най-заредените с любовни вълнения място в Париж, известно най-вече с хилядите метални катинарчета, заключени около парапетите му. Заради опасност от прекалената тежест на катинарите, които с годините достигнаха невиждани количества, закачането на нови отдавна е забранено, но това не прави мястото по-малко емблематично.

Мостът Мари

Снимка: iStock by Getty Images

Ако се вярва на екскурзоводите на круизните лодки по Сена, всеки път, когато минете за пръв път с ново гадже под моста Мари (Пон Мари), трябва да го/я целунете. Макар че можете да бъдете подозрителни към тази традиция (тук е едно от местата, където лодките са принудени да минават бавно), никога не е излишно да имате още един повод за целувка.

Латинският квартал

Снимка: iStock by Getty Images

Има части на френската столица, които биха могли да бъдат на много други места по света, но ако има квартал, който крещи "Париж!", това е Латинският квартал. Тесните му улици крият едни от най-популярните кафенета и бистра в Париж, а най-хубавата част е, че районът си остава любим дори на самите французи. Оставете се на историческата атмосфера на квартала да ви завладее, разходете се, а накрая седнете за по кафе или чаша вино с ордьоври в някое от заведенията с маси на тротоара.