Всеки, който е пътувал на двата континента - Европа и Северна Америка, със сигурност е забелязал колко много разлики в начина на живот има между обитателите им.

Културният шок е едно от най-хубавите неща на пътуването - показва на хората, че животът може да тече и по различен начин. Това важи в пълна сила и за американците, които стъпват на Стария континент и се изправят пред гледки и явления, за които трудно намират обяснение.

В социалните мрежи често има дискусии на тема културен шок. В една скорошна в Reddit американски туристи споделят някои от нещата, които най-силно са ги изненадали, когато са посетили някоя от европейските държави. Ето някои от споделените мнения:

1. Когато за пръв път бях в Испания, беше 22:30 часа. Слънцето все още не беше залязло... родители стояха, пиеха и си почиваха, докато децата им търчаха наоколо. Усещането беше за спокойствие и удобство.

2. Европейците се обличат за всеки повод. Не носят спортни панталони и маратонки. Дори и за да отидат само до магазина, се обличат добре.

3. Във Франция хората си взимаха двучасова обедна почивка. Някои магазини имаха работно време, разделено на две, защото просто затваряха за два часа, за да се забавляват. Повечето хора изглеждаха по-щастливи и спокойни като цяло.

4. Изненадах се колко много вървях пеша. Направих го, защото беше лесно, а не защото трябваше.

5. Усещането за лично пространство е много различно. Първо те шокира и се чувстваш малко клаустрофобично, но после свикваш. Разликата не е толкова драстична, докато не се върнеш в Щатите, несъзнателно не застанеш много близо до някого на опашката и той не започне да ти мята разярени погледи.

6. Хората просто подминават, когато стане лека катастрофа или колата им е одраскана. В САЩ те ще отбият и поне ще си разменят данни, ако не повикат полиция.

7. Данъците са включени в цената.

8. Когато поръчах малка напитка, тя наистина беше малка.

9. Когато бях в Шотландия, попаднах на германски турист, който ме помоли да преведа какво казваше един шотландец. И тримата говорехме английски, но те не можеха да се разберат заради акцента.

10. Колко млади всъщност са Съединените щати!

11. Изненадах се да видя толкова много хора да карат колело в Амстердам. В целия си живот не бях виждал толкова много колела!

12. Всичко е с по-малко захар и по-малко сладко.

13. Зеленчуците са значително по-малки, защото не са генно модифицирани.

14. Можеш да пиеш бира навсякъде и по всяко време. Събудих се в Берлин и си купих бутилка бира от малка будка за закуски в парка. Беше 6 часа!

15. Градският транспорт е изненадващо много и на много места хората не трябва да шофират или дори не знаят да шофират.

16. Колите са много малки. Ако отидете на някой паркинг в САЩ, 50% от автомобилите ще са джипове и товарни коли. В Лондон и Париж почти не видях такива.

17. Единственото нещо, което наистина ме изненада, беше колко много пешеходците се доверяват на колите да не ги ударят.

18. Колко са стари градовете. Хората все още живеят в сгради, по-стари от САЩ.

19. Отидох в Европа. Ядох всичко, пих всичко и след два месеца бях свалил 10 кг. Американците не са с наднормени тегло, защото са мързеливи, а защото се хранят с боклуци.

20. Всички бяха много приветливи. Бяха ми казали, че всички мразят американците, но моето преживяване беше съвсем различно.

21. Ядосах се, когато изпуснах трамвая, само за да разбера, че следващият идва след по-малко от 2 минути. Свикнал съм да чакам по половин-един час за градски транспорт, ако изобщо го използвам.

22. Шокира ме това, че нормалният ми говор беше смятан за висок и неучтив, при положение, че цял живот са ме наричали тих и срамежлив.