Май е чудесно време за романтични пътешествия из България. Всичко е потънало в зеленина, ухае на свежо, дните става все по-дълги, а оставането вкъщи е все по-трудно.

Независимо дали ще пътешествате с кола, с влак или пеша из планините, месецът има толкова много възможности да прекарате специално време за двама, без да се налага да напускате границите на страната. 

В следващите редове сме ви подготвили идеи за маршрути по села, възвишения, цъфнали полета, морски брегове и далечни ъгълчета на страната.

Не бързайте, наслаждавайте се на безгрижното време заедно, пийте вино, снимайте се и пълнете очите и сърцата си с красота и любов!

Бекови скали над село Равногор

Снимка: iStock by Getty Images

Снимки: Мария Ангелова/Dir.bg

С високопланинската си свежест и безкрайните гледки към завитите със зелени китеници Родопи село Равногор е грижливо пазено късче от миналото, към което да се отправите през майски уикенд.

На час спокойна разходка от селото се намират Бековите скали - едно от най-фотогеничните места в Родопите, което е много вероятно да сте виждали на снимки в блогове и социални мрежи. На ръба на панорамните скали има няколко пейки и беседки, където можете да си направите снимки или пикник.

Дори и да се случи дъждовен ден, няма да загубите нищо - тогава зеленото става още по-наситено, а мъглите и ниските облаци обгръщат мистично далечните хоризонти.

Край Равногор има още едно място със спираща дъха гледка - Червената скала. Преходът към двете забележителности започва в края на селото, като малко след това пътят се разклонява. Има указателни табели.

По пътя към Равногор има няколко винарни, можете да спрете и за разходка в миналото из Брацигово. 

Розовата долина

Снимки: Мария Ангелова/Dir.bg

От края на май в Розовата долина започва розоберът. В Казанлък, Карлово, Павел баня и няколко села в района можете да посетите празници, посветени на ароматния символ на България, както и да се включите в брането на рози.

Как ще пътувате из долината е въпрос на избор - с влак, с кола, с колело. Ако сте почитатели на мистиката на траките, в района има много тракийски гробници и монументи, които можете да разгледате - гробниците Голямата Косматка, Казанлъшка, Шушманец, Оструша - коя от коя по-впечатляващи и пазещи невероятни хилядолетни истории, както и Вратата на Богинята Майка в близкото до Казанлък село Бузовград.

Синеморец

Снимка: iStock by Getty Images

Морето винаги е носело романтика, но нищо не може да се сравни с тези късни пролетни дни, в които дните са слънчеви, а вечерите са все още хладни и тълпите от зажаднели за приключения летовници все още не са пристигнали.

Южното Черноморие има особено очарование през май, а Синеморец от години е убежище на тези, които търсят нещо по-различно от морето. От скалното образувание Корабите до устието на река Велека и дивото крайбрежие, по което можете да се разхождате с километри ту по плажа, ту по скалите високо над него - Синеморец е създаден само за романтика.

Врачански Балкан

Снимки: Мария Ангелова/Dir.bg

Пътеките, хижите, скалите, пещерите и гледките във Врачанския Балкан са точният антидот на градската лудница.

Разнообразието е голямо - можете да направите преход в планината, да посрещнете залеза на някое възвишение и сутринта да се събудите за кафе с гледка към изгряващото в огненочервено слънце. Можете да се разходите за ден до някоя от достъпните с кола хижи, да се пробвате в скалното катерене или просто да попътувате с влак из Искърското дефиле.

Видин

Снимки и колаж: Мария Ангелова/Dir.bg

Настанил се удобно в ъгъла на картата, Видин рядко е случайна дестинация за пътешествие - екскурзията до там винаги е планирана и за повече дни. Възползвайте се от слънцето и все по-дългите пролетни дни, за да си направите тематично пътуване в района за няколко дни. Тук ще видите и средновековен замък, и скален манастир, и крепости, и села с легенди за самодиви - маршрутът в района обещава да е разнообразен и вълнуващ.

Завършете деня си с вечеря край Дунав или резервирайте дегустация в някоя от винарните край Видин.

А тук можете да видите нашият маршрут за пътешествие с кола около Видин.