С всеки следващ пролетен ден почитателите на пътешествията из България имат все повече поводи да тръгнат в една или друга посока. Редица забележителности, природни и културни, бяха реновирани през последните месеци и очакват посетителите си, за да се покажат в пълния си блясък.

Ето няколко идеи накъде да се отправите през предстоящите топли пролетни дни, с деца и кучета или по двойки и на големи компании.

Лифтовете в Банско ще работят на Великден

След като зимният сезон в Банско официално приключи, почитателите на планините започват да се подготвят за предизвикателни пролетни преходи. Пирин е особено своенравен през април и май, но това не означава, че няма своите верни почитатели. За Великден лифтовете в Банско ще работят на 23 и 24 април от 8 до 16 часа, като последното тръгване от Бъндеришка поляна ще е в 16:30 часа.

През юни лифтът ще работи от понеделник до петък - сутрин нагоре (8 часа) и следобед надолу (16:30 часа). От 1 юли до 6 септември лифтът минава на лятно работно време, като ще се движи всеки ден целодневно между 8 и 16:30 часа.

Екопътеката при Стобските пирамиди е обновена

Снимка: iStock by Getty Images

Екопътеката при Стобските пирамиди е изцяло обновена, има и нов посетителски център. Дължината на екопътеката е 1100 м. По нея са монтирани нови парапети, пейки и кът за отдих.

Входът за пирамидите е 2 лв. за възрастни, а пенсионерите, децата и студентите заплащат такса от 1 лв.

Тръгва корабчето за остров Света Анастасия

Снимка: iStock by Getty Images

От 16 април, Лазаровден, тръгват круизите до остров Света Анастасия. Тогава са планирани първите курсове на общинският кораб "Бургус". Ще бъдат извършвани по два круиза дневно за начало, с предварителни записвания. Корабът ще тръгва от Магазия 1 на Морска гара от 10:00 и от 13:30 часа. Билетите за възрастни ще са 16 лева в двете посоки, учащи и пенсионери ще плащат по 12 лева. Деца до 3 години и хора с увреждания ще пътуват безплатно. За групови пътувания са предвидени отстъпки.

Престоят на острова е два часа. Там туристите могат да разгледат интерактивния музей, да запалят свещичка в стария храм и да опитат някое от рибните изкушения в ресторанта.

От месец май разходки до острова ще извършва общинският катамаран "Анастасия".

Тогава ще започнат туристическите пътувания и до другата атракция близо до Бургас - рибарското селище "Ченгене скеле". Там за Великденските празници е предвидена програма с фолклорни изпълнения, демонстрации, уъркшопове за по-малките.

Отваря реновираната тракийска гробница в Свещари

На 14 април официално беше открита реновираната тракийска царска гробница в Свещари - обект под егидата на ЮНЕСКО от 1985 г. Освен обновяване на осветлението и поставяне на нови информационни табели, посетителите на гробницата (най-вече най-малките) ще могат да видят и анимационен филм, който разказва за предположенията кой цар е погребан тук и как са живели гетите.

Отваря пещера Орлова чука

Снимка: iStock by Getty Images

От 1 април пещера Орлова чука край Русе отново отваря за посетители. Тя ще работи всеки ден от 10 до 18 часа, като влизането става на всеки кръгъл час, а групите ще са до максимум 15 души. Орлова чука ще е отворена до края на октомври.

Пещера Бисерна край Шумен отваря само за месец

Пещерата Бисерна е най-дългата и най-красива пещера в Природния парк "Шуменско плато", но рядко отваря врати за посетители. Тази пролет за ограничено време и с предварителна заявка пещерата ще е достъпна за туристи, като първите посетители ще могат да я разгледат на 11 април.

След двегодишно прекъсване заради пандемията, пещерата, известна още и като Зандана, ще може да бъде разгледана отново, в работните дни до 15 май. Тогава започва размножителният период на прилепите, чието защитено местообитание е пещерата и според Закона за биологичното разнообразие трябва да се осигури спокойствие за отглеждане на малките.

Самата пещера е наклонена и е на два етажа, като долното ниво на Бисерна представлява подземна река.