Няма по-успокояваща гледка от спокойната синя повърхност на езеро, в което се отразяват вековни борови гори. Въздухът да мирише на смола, над главите ви с крясък да прелита някоя патица, а единствената ви задача за деня да бъде да се наслаждавате на планинската прохлада.

В България има много езера, язовири и реки, по които може да плавате с лодка, каяк, кану. Трудно ще намерите SUP под наем в Родопите, затова ако предпочитате този начин на придвижване по вода, по-добре е да си носите собствен или да наемете от другаде предварително.

Ето и пет от най-добрите места в Родопите, където да плавате, да ловите риба и красиви гледки.

Язовир Батак

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

По язовир Батак можете да плавате с лодка, каяк, кану или водно колело. Почти от всеки хотел, къща за гости или къмпинг в курортната зона Цигов чарк ще ви съдействат за наем, като цените варират. Наем на каяк е около 20-25 лева на час или 50-60 лева на ден. Водно колело е около 20 лева на час.

На язовир Батак се предлага и необикновено плаване - с летяща лодка (моторен делтапланер амфибия). Лодката плава по повърхността на водата, след което набира скорост и се издига в небето. Цената е 70 лева.

Язовир Доспат

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Разходките с лодка за удоволствие и за риболов по язовир Доспат също най-лесно ще резервирате през хотела или къщата за гости, в които сте отседнали. Дори да не сте гости на хотела, можете да попитате за такива услуги. Цената на много места е по договаряне в зависимост от това докъде искате да стигнете и за колко време ще наемете лодката.

Разходка с катамарана "Романтика" например струва 10 лева на човек за час, като на борда се предлагат кафе и сладки неща.

Едно от популярните места за разходка на язовир Доспат е островчето, което се вижда от град Доспат.

Язовир Широка поляна

Снимка: iStock by Getty Images

На язовир Широка поляна също можете да плавате по най-различни начини - с кану, каяци, лодка. Наем на моторна лодка или каяк е 20 лева на час, водно колело - 15 лева на час, корабче - 80 лева за курс до 8 души.

Язовир Голям беглик

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Горски център "Чатъма" е легендарно място за приключения от години - доскоро предимно за посветените, но все повече и за хора, които за пръв път се срещат с природата в най-чистия ѝ вид. От Чатъма можете да наемете каяци и кану (за 10 лева на час), лодки, както и да резервирате разходка или трансфер с лодка. 

Тези, които не са ходили до там, е добре да знаят, че до Чатъма се стига по черен път, който макар и да не е много като километри, се изминава за около час. 

Язовир Тошков чарк

Снимка: Unsplash

Тошков чарк е най-малкият от изброените дотук язовири и е магнит предимно за рибарите заради стопанството за пъстърва, разположено там. От стопанството можете да наемете лодка (15 лева на час или 40 лева на ден), както и велосипед за обиколка на местността по спокойни черни пътища.